Richard Seemann: Švýcarsko připravuje nová proticovidová opatření

05.09.2021 21:17

Vzhledem k tomu, že případů korony a hospitalizací v alpské konfederaci přibývá, povinnost vydávat osvědčení by se brzy mohla vztahovat na téměř všechny veřejné vnitřní prostory.

Richard Seemann: Švýcarsko připravuje nová proticovidová opatření
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Spolková rada proto bude v rámci preventivních opatření konzultovat s kantony posílení opatření proti šíření korona viru. Podle jejího návrhu by se povinné osvědčení pro osoby starší 16 let, které se mohou nechat očkovat, mělo v případě potřeby vztahovat na následující oblasti:

Spolková rada chce tuto povinnost rozšířit i na vnitřní prostory restaurací, barů a klubů. To bude zkontrolováno při vstupu nebo při prvním kontaktu na místě. Tato povinnost by se neměla vztahovat na terasy a venkovní plochy. Na zaměstnance se nevztahuje povinnost vydávat osvědčení, povinnost nosit ústěnku a další opatření zůstávají v platnosti. Pokud se všichni zaměstnanci mohou prokázat osvědčením, lze od ní upustit. Pravidla se vztahují i na hotelové restaurace, ale ne na noclehy v hotelu.

Požadavek na osvědčení se bude vztahovat na vnitřní akce, jako jsou koncerty, divadlo, kino, sportovní akce a soukromé akce, například svatby. Povinnost vydávat osvědčení se nevztahuje na náboženské akce, pohřby a akce pro formování politického názoru do maximálního počtu 30 osob. Ve vnitřních prostorách platí ale povinnost používat ústěnku. Pro venkovní akce platí předchozí pravidla.

Anketa

Co si myslíte o slovním útoku Andreje Babiše mladšího?

hlasovalo: 18222 lidí

Do míst, jako jsou muzea, zoologické zahrady, fitness centra, lezecké haly, kryté bazény, aquaparky, termální lázně, kulečníkové haly nebo kasina mají mít přístup pouze osoby s osvědčením. Vyloučeny jsou provozovny zahrnující výhradně venkovní prostory.

V případě halových sportovních a kulturních aktivit, například tréninků nebo hudebních a divadelních zkoušek, kde již nyní nejsou ústěnky povinné, má v budoucnu platit povinnost vydávat osvědčení. Nařízení se nevztahuje na děti a mládež do 16 let a na stálé skupiny do 30 osob, které pravidelně trénují nebo zkoušejí v oddělených místnostech.

Ve vyhlášce bude upřesněno používání osvědčení. Je třeba uvést, že zaměstnavatelé mohou zkontrolovat, zda je osvědčení k dispozici, pokud to slouží k určení vhodných ochranných opatření nebo k provedení koncepce zkoušky.

Předchozí doporučení týkající se hygieny a vzdálenosti zůstávají v platnosti, rovněž také pravidla karantény a obecná povinnost nosit roušky v přístupných vnitřních prostorách, obchodech a veřejné dopravě.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…