Richard Seemann: Švýcarsko slavilo výročí založení střídmě

02.08.2021 15:28 | Komentář

Před 730 lety l. srpna 1291 se sešli zástupci údolí Uri, Schwyz a Unterwalden a založili Švýcarskou konfederaci. To vše se odehrálo pod kouzelně krásnou oblohou, pokud věříme dramatu "Vilém Tell" od Friedricha Schillera.

Richard Seemann: Švýcarsko slavilo výročí založení střídmě
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

V pozadí dramatu se objevuje jezero, nad nímž je na začátku vidět měsíční duha," uvádí velký básník v poznámkách ke scénickému zpracování, prokazující jeho vynikající odborné znalosti. Pokud totiž měsíc svítí dostatečně jasně a není příliš vysoko na obloze, vykouzlí na obloze oblouk i pomocí kapek vody. "To je podivně nádherné znamení! Je mnoho živých, kteří ji neviděli," říkají nadšeně helvétští konfederáti, protože ji lze pozorovat totiž mnohem vzácněji než ve dne. Přísaha však přesto nemohla proběhnout přesně tak, jak ji popisuje Friedrich Schiller snad jen pozdější datování tohoto setkání je nesprávné. Každopádně 1. srpna 1291 byl na obloze jen úzký srpek měsíce - duha uprostřed noci byla nemožná.

Jde pochopitelně o legendu a samotné výročí založení alpské konfederace se střídmě slavilo v omezeném měřítku vzhledem k pandemii a přírodní pohromě a na mnoha místech již den předtím. V sobotu večer vystoupil již hlava helvétské konfederace Guy Parmelin tak ve Villars-sur-Ollon. Různá města, jako například Basilej, Bern a Luzern, však od pořádání velkých centrálních oslav upustila vzhledem přírodním pohromám.

Přesto na různých místech vystoupilo několik spolkových radních. Karin Kellerová-Sutterová, ministryně zdravotnictví a policie se vydala na farmu v kantonu Lucern. Spolkový prezident Parmelin včera večer po návštěvě zemědělského brunche v Bouloz vystoupil s projevem v Lausanne. V sobotu ráno se již prezident konfederace obrátil na Švýcary v zahraničí prostřednictvím Twitteru. Ministr zdravotnictví Alain Berset vystoupil 1. srpna v Gruyères, kdy ve svém projevu vyjádřil přesvědčení, že Švýcarsko se osvědčí i po této krizi a těžkých zkušenostech z posledních 18 měsíců: „Dalším výzvám můžeme čelit s důvěrou", protože "bereme na sebe odpovědnost v boji proti viru". Spolková radní sociální demokratka Simonetta Sommarugaová, která v minulém roce zastávala funkci spolkové prezidentky, ve svém videopřání zdůraznila význam spolehlivých základních služeb ve Švýcarsku, zejména v době krize. „Minulé týdny ukázaly, jak je to důležité. Během hrozivé povodňové situace jsme se mohli spolehnout na hasiče a mnoho dalších záchranných služeb,“ uvedla.

Spolková slavnost na louce Rütli včera současně připomenula 50 let volebního práva žen ve Švýcarsku za účasti spolkových radních Sommarugaové a ministryně obrany Violy Amherdové. Zatímco spolkové oslavy v kantonu Basel-Stadt byly kvůli epidemiologické situaci již podruhé zrušeny, v regionu Baselbiet panovala slavnostní nálada. Také město Curych nechtělo být podruhé připraveno o spolkové oslavy. Neděle byla zahájena jako vždy kostelními zvony a salvami z pušek. Nekonal se však průvod ani oslava s hudbou. Ve městě St Gallen se jako každý rok uskutečnila bohoslužba v katedrále za účasti různých náboženských společenství, kterou přenášela i televize. V Ženevě se pořádaly koncerty a prohlídky s průvodcem. Přístup na pět míst u jezera byl však kvůli pandemii omezen.

Redaktorce SRF odpověděl na její dotaz Guye Parmelin co znamená první srpen: „Obdivuji úsilí našich lidí překonat tyto krize společně - zejména v dnešní den, kdy jsme vyzváni, abychom znovu potvrdili svou hrdost na naši zemi. Ve Švýcarsku se samozřejmě žije různými způsoby a jsou výrazem rozmanitosti naší země. Tato rozmanitost je součástí naší historie. Naše spolková ústava, naše instituce jsou na ní založeny. Na tuto rozmanitost můžeme být hrdí.“

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…