Richard Seemann: V Brémách opět zvítězili sociální demokraté

12.05.2015 17:46

V nedělních volbách v nejmenší německé spolkové zemi Svobodného hanzovního města Brémách získaly dosavadní vládnoucí strany červeno-zelené koalice těsnou většinu, i když utrpěly znatelné ztráty.

Richard Seemann: V Brémách opět zvítězili sociální demokraté
Foto: wikimedia Commons
Popisek: Město Brémy

Podle zatím neoficiálního výsledku přesvědčivým způsobem přesto zvítězila sociální demokracie, vládnoucí zde nepřetržitě 70 let, když získala třetinu všech hlasů. 

Její dosavadní partner Spojenectví 90/Zelení pak kolem 15 %, takže 44 míst z 83 by si koalice udržela těsnou většinu.

Na druhém místě se umístila křesťansko-demokratická unie CDU, která získala pětinu hlasů z čtvrt milionu voličů, kteří se dostavili k volbám.

Volební účast byla rekordně nízká, když k volebním urnám se z Brém a Bremenshavenu dostavila pouhá polovina voličů, ačkoliv mohli opět volit i šestnáctiletí. 

Zřejmě nejde o evropskou výjimku, když ve stejný den obdobný trend byl zaznamenán v polských prezidentských volbách.

Na úkor ztrát dosavadní koalice se do zemského sněmu, který má formu měšťanstva, dostala jako do další spolkové země Alternativa pro Německo AfP a po čtyřech letech opět Svobodní demokraté FDP vedeni 29letou nestraničkou Lenckne Steinerovou se ziskem kolem 6 %.

Své pozice si posílila Strana levice s téměř 10 % a jedno místo si obhájilo Sdružení naštvaných občanů BiW. 

Sociálně demokratický starosta 66letý Jens Böhrnsen vzhledem k ztrátám své strany i koaličních zelených charakterizoval vzniklou situaci za hořký volební výsledek. Přesto považuje dosavadní svazek za nadále pevný.

Oproti tomu CDU interpretuje jejich výsledek jako jasný požadavek voličů po vytvoření velké koalice takové, která vládne spolkovým Německem. Její vedoucí kandidátka Alžběta Motschmannová prohlásila, že dosavadní červeno-zelené vládnutí nemůže pokračovat.

Skutečností však zůstává, že pouze každý druhý volič přišel k urnám, což je negativní rekord, který byl kdy dosažen v tzv. starých, tedy západních spolkových zemích.

Vzhledem k složitému volebnímu systému, kdy každý volič má pět hlasů, které může libovolně rozdělovat stranám a jejich kandidátům, bude konečný výsledek znám teprve ve středu. Charakter voleb však v zásadě nebude zřejmě již podstatně změněn. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

18:08 Pavel Foltán: Robert „Kennedy“ Fico?!?

„The Live and Times of Judge Roy Bean“ (USA 1972) anebo „The Postman“ (USA 1997) a podobně. Tam to c…