Richard Seemann: Vídeňské demonstrace rozbouřily politickou scénu

09.03.2021 22:22

Sobotní protesty ve Vídni, z nichž některé se vymkly z rukou zákona, mají dopad na politickou rakouskou scénu. Lidovecký spolkový ministr vnitra Karl Nehammer obvinil svého předchůdce ve vládě se Svobodnými Herberta Kickla, že zorganizoval „náladu násilí“, která nakonec vyvolala 42 zatčení a více než 3 000 správních a 60 trestních oznámení. K eskalaci došlo po shromáždění FPÖ v Prátru, na kterém šéf parlamentního klubu strany přednesl ostrý projev proti vládním koronavirovým opatřením.

Richard Seemann: Vídeňské demonstrace rozbouřily politickou scénu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rakouská vlajka

Stovky lidí poté pochodovaly druhým obvodem a musely být obklopeny policií. Přitom podle ředitelství státní policie větší počet účastníků demonstrací pronikl do podzemního parkoviště budovy přilehlé pojišťovny, když zaútočilo na vstupní bránu a zranilo tamní ostrahu. Policie přitom zatkla na dvě desítky osob pro různé trestné činy, přičemž byli také zraněni její příslušníci. Nehammer to následný den označil za překročení zákonných limitů a z eskalace obvinil opoziční FPÖ „V našem demokratickém Rakousku nedochází ke konfliktům na ulici, ale v parlamentu. Strana zvolená do Národní rady a především bývalý ministr vnitra vytvořila náladu násilí a nerespektování právního státu. Byly překročeny limity, když byli zcela nezúčastnění pracovníci bezpečnosti napadeni vybičovaným davem a vážně zraněni“, prohlásil ministr vnitra. Mluvčí pro bezpečnost lidové strany Karl Mahrer obvinil Kickla z toho, že se jmenoval vůdcem odporných popíračů koróny a svou rétorikou vyvolal pravicově extremistické excesy. Podle něho Kickl vede FPÖ stále více do pravicově extremistického kouta, následován dalšími poslanci své strany.

Mluvčí FPÖ pro bezpečnost Hannes Amesbauer kontroval a obvinil policejní vedení z vyvoláním eskalace proti účastníkům protestního shromáždění. Ve „zcela zbytečné akci na konci důsledně pokojného dne protestů“ byly „stovky lidí záměrně vylákány do pasti, obklíčeny a dokonce napadeny pepřovým sprejem,“ uvedl ve svém prohlášení. Shromážděným bylo obtížné se dostat domů, protože policie zablokovala mosty přes Dunajský kanál a policisté odtud poslali lidi tam, kde byli poté obklíčeni. Generální tajemník Svobodných Michael Schnedlitz obvinil šéfa ministerstva vnitra, že záměrně vyvolal eskalaci. Tím, že lidem zabránili v odchodu domů a vehnal je do kotle, učinil proto aby vytvořil důkazy pro statistiky.

Policejní prezident Gerhard Pürstl ve světle faktů rozhodně odmítl obvinění vídeňské policie a označil je za nevhodná. Přes zákazy velké davy osob se postavily proti zákonným opatřením a dopustily se násilí proti policejním silám, kterým za této situace nezbylo než rozpustit demonstraci nátlakem, zatknout násilné pachatele a podat na ně příslušná oznámení.

Místní radní za stranu Zelených popsali události jako „neúnosné“ a kritizovali policii, že očividně kapitulovala před popírači pandemie, mezi nimiž bylo zjevně mnoha pravicových extremistů. Když mávají říšskými vlajkami a nosí židovské hvězdy jako znamení, že jsou pronásledováni, pak policie ale i demonstranti nepochopili, kde jsou. Policie přehlížela, že alkoholici obtěžovali kolemjdoucí a nerespektovali minimální vzdálenost. Veřejnost byla vyzvána aby policii byly zaslány příslušné informace, fotografie nebo videa o porušení zákona, aby ji mohla vyšetřovat.

Nelze přehlédnout, že ze čtyř desítek ohlášených shromáždění byla policii více jak desítka zakázána z důvodu ochrany zdraví, kterou nerespektovali tisíce extremistů a shromáždili se většinou bez roušek v centru města.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…