Robert Troška: Kardinál Duka - útok na rodinu a předání petice

24.04.2018 14:01

V rámci převezení ostatků kardinála Berana do Prahy vystoupil kardinál Duka se zásadním projevem, ve kterém popsal útoky na rodinu a další témata. Po projevu v katedrále byla kardinálu Dukovi předána petice na jeho podporu.

Robert Troška: Kardinál Duka - útok na rodinu a předání petice
Foto: Robert Troška
Popisek: Kardinál Dominik Duka s Robertem Troškou při předání petice

Kardinál Duka ve svém projevu v katedrále popsal místy velmi emotivně, že opět stojíme v rozhodující hodině, kdy jde o systematický útok na institut rodiny. Jsou navrhovány bezprecedentní a ničivé zákony proti rodině, slovy kardinála „chystány zákony degradující člověka na jakési bezpohlavní cosi, jsme ohroženi mocnostmi a ideologiemi zvnějšku a nemůžeme se fakticky bránit“.

Kardinál arcibiskup Duka znovu mluvil nejen za věřící, ale i lidi bez vyznání, kterým není lhostejný osud naší krásné země.

Zmínil se o zradě některých biskupů a kněží v době nástupu komunistické totality, kteří vytvořili v církvi pátou kolonu, kolaborující s rudou totalitou (jak symbolické i dnes v době nástupu sametově zabarvené neomarxistické rudo zelené totality-pozn. autora).

Kardinál také zdůraznil, že „v naší zemi a po celé Evropě je rozvracena demokracie a spolu s tím dochází ke hroucení právního státu a de facto je rušena rovnost před zákonem.“

Uvedl příklad uvedení blasfemické a zvrácené hry zobrazující znásilnění muslimky Ježíšem, které schválilo Národní divadlo Brno z peněz daňových poplatníků pod vedením pana ředitele Martina Glasera. Pro zajímavost, pan ředitel se diví, jak může někdo požadovat její stažení, považoval by prý takový krok za omezení svobody. Jak výstižně při své řeči uvedl Dominik Duka, „Co by se stalo, kdyby nějaké divadlo uvedlo podobnou hru urážející Islám? Jen dodám, měl by pan ředitel Glaser odvahu ji uvést, také by tak vehementně bránil svobodu, pokud by mohl být (čistě teoreticky) vystaven odplatě islámských fundamentalistů? Což ukázali již několikrát v minulosti, nejznámější je vražda nizozemského režiséra Thea van Gogha.

Následně jsem panu kardinálu Dukovi za přítomnosti pozvaných přátel a hostů předal symbolicky petici na jeho podporu, kterou podepsalo více jak 3.000 lidí (věřící i bez náboženského vyznání). Pan kardinál těmto lidem srdečně poděkoval a zdůraznil, že si moc váží jejich podpory.

V této souvislosti si velkou pochvalu zaslouží také v médiích záměrně opomenutých sedm statečných při nejmenované exhibici na Hradčanském náměstí, kteří přišli vyjádřit panu kardinálovi svou podporu osobně, aniž tušili, zda se tehdejší nechutné exhibice účastní také nechvalně známí radikální anarchisté.

Petice bude odeslána do Říma, aby papež František byl informovaný o podpoře pana kardinála, které se u nás těší. Papež František bude rozhodovat o prodloužení mandátu pana kardinála Duky nyní na jaře, poněvadž pan kardinál nyní v dubnu tohoto roku dosahuje věku 75 let a musí povinně podat rezignaci.

A co dodat závěrem? Je třeba si položit otázku, zda nástup nové i když v současné době ještě sametové totality si nezapříčiňujeme také sami svou pasivitou, lhostejností a buďme upřímní pohodlností. Jsme až příliš atomizovaní, nejsme schopní razantní odpovědi popř. obrany na výše uvedené.

Jevy, na které neustále v poslední době upozorňuje otec arcibiskup totiž neovlivňují přímo naší peněženku a přímo náš dosavadní způsob života ihned, ale projeví se až v dlouhodobějším horizontu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…