Robert Troška: Putinovy trumfy v Evropě

28.01.2022 9:04 | Komentář

Hlavním problémem ve vyostřeném konfliktu mezi Ruskem a Západem je nedostatek respektu.

Robert Troška: Putinovy trumfy v Evropě
Foto: Archiv Roberta Trošky
Popisek: Robert Troška

V současné době všichni sledujeme vyostřování napětí mezi Ruskem na straně jedné a Západem na straně druhé. Někteří komentátoři již mluví o nastoupené cestě nebezpečné agrese Ruska pod vedením jejího prezidenta Putina, který stačil shromáždit na hranici s Ukrajinou 100 tisíc aktivních vojáků včetně bojové techniky.

 Mezi důvody nynější krize ve vztazích mezi Moskvou  a spojenci EU/NATO se uvádí odpoutání ruské veřejnosti od domácích problémů nebo Putinova snaha patřit mezi velmoci. Tyto důvody však neodpovídají na otázku, proč se za poslední půlrok tak rapidně vyostřily vztahy mezi Moskvou a Západem.

Váš rival si vždy může dovolit jen tolik, kolik mu dáte iniciativy a prostoru. A ruský prezident Putin prosazující Bismarckovský styl geopolitického uspořádání Evropy si dovolí vždy jen tolik, kolik mu dovolí jeho soupeři. A v současné geopolitické situaci drží trumfy hlavně Putin.

Putinovy trumfy

Tím prvním trumfem je slabá ekonomická situace Ukrajiny spolu s nízkou bojeschopností ukrajinské armády, která je závislá na dodávkách „chytrých“ zbraní a další bojové techniky ze Západu.

Paralýza západních armád

Dalším Putinovým trumfem je intelektuálský postoj Západu k armádě. Celá EU je dnes prolezlá liberálně levicovými marxisty, kteří od 60.let až dodnes v bruselských institucích usilují o eliminaci a nejlépe zrušení armády. Armádu považují za překonanou  instituci, kterou je třeba nahradit nebo „zreformovat“ tak, jak to ukázala reorganizace Bundeswehru v Německu před několika lety, po níž německý Bundeswehr nemá ani jednu ponorku, která by mohla vyplout na moře a ani jednu provozuschopnou bojovou helikoptéru a má jen 4 bojeschopné stíhačky ze 128 bojových letadel. Zato se v německé armádě můžeme setkat s „rozmanitými formami“ bojové připravenosti při cvičení s košťaty anebo  těhotenskými kalhotkami pořízené Bundeswehrem za éry tehdejší ministryně obrany Ursuly von der Leyen, dnešní předsedkyně EU komise.

Pacifismus, defétismus a relativizace se podílejí na oslabování a snižování respektu západních armád. Patriotismus a odvaha jsou dnes považovány za něco překonaného, jako něco nemoderního, k smíchu. Hrdinou se stává zbabělec, který uteče z bojiště, protože jde o „zbytečné prolévání krve“.

Hrdinný boj je relativizován, média jen čekají, až budou referovat o negativních projevech v armádě, dokonce dochází k obviněním vojáků i velitelů z přehnané tvrdosti v bojových situacích, kdy jde doslova o život.

Evropa a USA - Ideologizace v armádě

Dalším Putinovým trumfem je narůstající ideologizace ve všech západních armádách a neschopnost připuštění geopolitické reality ze strany EU, kterou představuje Putinův imperiální styl vládnutí. Putin již delší dobu provádí neo-Bismarckovský styl politiky vůči EU a svým bývalým satelitům. Pro liberální marxisty sedící v Bruselu je naprosto nepochopitelné, že může velmoc jednat jako impérium a prosazovat své zájmy vojensky.

A tak namísto posílení role armády a zvýšení bojeschopnosti probíhá ve všech západních armádách ideologizace doprovázená posílením práv sexuálních menšin, feministickou agendou s kvótami pro ženy v armádních funkcích a dalšími aktivistickými počiny, které svou ideologizací zapříčiňují znehybnění a posléze mohou vést až k postupné destrukci armádních složek na všech úrovních.

Energetická závislost EU na Rusku

Energetická závislost na Rusku je jen dalším kamínkem v mozaice Putinových trumfů. Násilným zavíráním jaderných elektráren  a moderních uhelných elektráren (splňující všechny přísné nízkoemisní standardy) v kombinaci s násilným protlačováním elektromobility a prosazováním utopického cíle klimatické neutrality zvýšila EU energetickou závislost na ruském plynu hlavně v zimních měsících, kdy chybějící energii musí vyrábět plynové elektrárny. Bez dodávek plynu z Ruska se Evropa energeticky položí a tuto skutečnost ruský prezident Putin moc dobře ví.

Respekt není přežitkem

A dostáváme se k nejpodstatnějšímu trumfu a tím je bezesporu ztráta respektu k USA po chaotickém odchodu z Afghánistánu za nynější Bidenovy administrativy. Celá bezpečnostní architektura NATO (evropských států) je založena na vojenské síle USA. Pokud jsou dnes USA oslabeny vnitřními konflikty a ideologizací, která americkou armádu postihuje ve stejné míře jako západoevropské země, nemůžeme se divit, že Putin má silný apetit na posílení svého vlivu ve východoevropském prostoru.

Proto je hlavním problémem v současném vyostřeném konfliktu v Evropě mezi Ruskem a USA nedostatek respektu. Pacifistický sebemrskačský styl Bidenova vládnutí vybudil imperiální velmoci jako je Čína a Rusko k akci.

Nejlepším způsobem jak zabránit válečnému konfliktu je kvalitní příprava na potenciálně možný konflikt. SÍLA a ODHODLÁNÍ BOJOVAT dokáže válečným konfliktům zamezit a přivést protivníka k jednacímu stolu. Důvod? Protivník z vás má respekt. Ten ale současným západním politikům chybí.

Putin hraje s celou EU a NATO šachy, ale západní politici si stále chtějí hrát s panenkami.  

Platí staré válečnické pravidlo: „Nemůžete mít respekt, pokud nemáte v ruce klacek.“

Robert Troška

Autor je kandidátem na předsedu konzervativního hnutí TRIKOLORA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …