Robert Troška: TV Barrandov – alternativní názorová platforma?

28.09.2018 13:57

V posledních dnech i týdnech se nám začíná rodit nová alternativní názorová platforma na televizní obrazovce. Zprvu dost nenápadným, nyní již zcela zřetelným způsobem začíná publicistika a zpravodajství TV Barrandov zaplňovat chybějící názorový proud ve vodách českého mainstreamu.

Robert Troška: TV Barrandov – alternativní názorová platforma?
Foto: TV Barrandov
Popisek: TV Barrandov

Na internetu již máme dávno názorovou pluralitu, i když v souvislosti s posledními zákazy na sociálních sítích se ukáže, jak ještě dlouho. V prostředí televizního vysílání se však jedná o příjemné překvapení ze strany vedení TV Barrandov a jeho dramaturgie, kdy v poslední době dává prostor lidem na „indexu“, tedy těm, kterým je sice neoficiálně, za to však důsledně zakázán vstup do veřejnoprávního prostoru. Uplynulé týdny toho byly důkazem, ať již se jednalo o spisovatele Vondrušku, přední odpůrce migrace nebo „zakázané“ kandidáty do senátu.

A to je určitě dobře. Protože divák má být tím, kdo si udělá svůj názor sám bez toho, aniž by mu museli veřejnoprávní redaktoři informace filtrovat a když ne filtrovat, tak alespoň „pomáhat utvořit si ten správný názor“ prostřednictvím správně vybraných hostů a témat s nimi souvisejících, jak to v minulém týdnu předvedla veřejnoprávní ČT s pseudokauzou nebo spíše hysterii s údajnými nezletilými sirotky.

Bavíme se o zpravodajství a publicistice TV Barrandov, nikoliv o dramaturgii zábavné tvorby, tj. o sladkých telenovelách turecké nebo mexické produkce nebo „romantických roládách“ z dílny německé produkce anebo stále se opakující seriálu o „statečném majoru“ Zemanovi pokřivující pohled na komunistickou diktaturu a činnost těch, co dokázali ničit životy nevinných lidí.

Ve zpravodajství a publicistice TV Barrandov je sympatické, že Jaromír Soukup zatím nesklouzl ke korektnosti ani ke „zpravodajské nudě“, ale naopak hodnotí události bez obalu, zve hosty s vyhraněným názorem k citlivým tématům a břitce komentuje, tak jak to veřejnost cítí, ať již se jedná o vnímání uprchlické krize, chování členů současného politbyra EU nebo našich vrcholných státníků.

Veřejnoprávní aktivismus a šeď ČT tak mají možnost diváci přepnout na dravější a řekněme si upřímně i pravdivější informování o událostech doma i ve světě. I když v uplynulých třech letech to byla jednoznačně TV Prima, která se nebála zařadit do svého zpravodajství i některé pravdivé reportáže vyvolávajících silný odpor dnešní neomarxistické fronty jako byl přemalovaný kravín pro irácké uprchlíky v Česku nebo zajímavější výběr hostů v diskuzních pořadech, štafetu dnes výrazným způsobem přebírá TV Barrandov.

Za zmínku stojí i pořad Kauzy Jaromíra Soukupa, kde nejen odhaluje, ale také pojmenovává jmenovitě aktéry jednotlivých kauz. Rozkrýt tyto kauzy znamená mít ty správné informace a ty hodně stojí. A ještě jedno potřebujete, odvahu mluvit o těchto kauzách. Vladimír Soukup ji zatím má. Ono všechno z toho domácího křesílka vypadá velice jednoduše, ale pokud tyto kauzy rozkrýváte ve větším měřítku, máte mnohem více nepřátel, mocných nepřátel. A nejde jen o žaloby ze strany jejich právníků.

V tom je základní rozdíl mezi Babišem a Soukupem, zatímco Babiš jde v rámci EET a kontrolních hlášení po malých podnikatelích a živnostníčcích a ve výsledku tak kriminalizuje pracovité, Soukup jde po velkých rybách a mezi nimi jsou skuteční predátoři, kteří mohou být nebezpeční.

Budoucnost ukáže, zda bude Jaromír Soukup v započatém kursu publicistických a zpravodajských pořadů a neuvěřitelném tempu dál schopen pokračovat či nikoliv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…