Rodiče a jejich děti s handicapem

26.12.2014 18:45

Petice za změnu v legislativě pro děti a dospělé s handicapem a jejich rodiče.

Rodiče a jejich děti s handicapem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Vážené paní ministryně, poslankyně

Vážení páni ministři, poslanci.

Jsme skupina rodičů s postiženými, velmi vážně nemocnými dětmi, rodiny s postiženým nebo velmi nemocným členem v rodině.

V posledních dnech se v médiích probírá téma zmrazování dávek. Je nám velice líto, že jste se doposud nepozastavili nad tím, že v tomto státě žijí postižení a velmi nemocní dospělí a děti.. Příspěvek na péči (PnP) je pro ně velmi důležitý. Poté co poskytnou péči v daném rozsahu a je tak PnP převeden na pečující, coby odměna, hradí z něj nejen sobě, ale i svému svěřenci veškeré zdravotní pomůcky,bez kterých se neobejdou, jídlo,oblečení, léky, dopravu. Mnohdy jim na pomůcky nestačí, jelikož stojí tisíce až desetitisíce korunna musí tak žádat nadace a firmy o finanční pomoc na zdravotní pomůcky. Nezmrazujte jim jejich příspěvek, jsou na něm závislí.

Také bychom byli rádi, kdyby se vláda pozastavila nad příjmem pečujícího rodiče. Většina z nich žije ze sociálních dávek, což jsou příspěvky na bydlení a dávka pomoci v hmotné nouzi.

Bohužel, většina rodičů, která se stará o takto postiženou osobu, nemůže chodit do práce, neboť péče o takto nemocného  je 24 hodinová péče. Je to velmi náročné, jak psychicky tak fyzicky.

Kvůli komplikacím, které u většiny nemocných jsou, bývají s nimi rodiče často v nemocnicích, neustálé rehabilitace,cvičení doma a velmi časté kontroly u lékařů. Vzhledem k jejich velké váze trpí sami rodiče zdravotními problémy a i přesto se o nemocné musí postarat. Neznají odpočinek ani dovolenou, i když je zasáhne obyčejná nemoc, jako chřipka, neboť nezbývá na zaplacení odborné pečovatelky (jsou velice drahé) , která by mohla rodinám hodně pomoci. Osoby s postižením či s vážnou chorobou, příbuzní hlídat nemohou a ani nechtějí, protože se bojí, že by neposkytli první pomoc a nezvládli nápor, který přináší starost o takovéto osoby.

Bylo by dobré, takové rodiny podporovat, aby nemusely finančně strádat. Vždyť starat se o tyto nemocné, by mělo být pro stát prioritou. Ústavní péče je velmi drahá a je pro ně potřeba více zaměstnanců, než péče v domácím prostředí, kde klesají náklady, které stát ušetří. Tady zvládají rodiče celou péči sami,bohužel se ale nacházejí ve velké finanční tísni.

Dále by bylo dobré, kdyby sociální dávky, pomoc v hmotné nouzi, které stát dává těmto nemocným a jejich rodinám, byla brána zvlášť a ne v jednom balíčku, které jsou i pro zdravé lidi, kteří nechtějí pracovat a tyto dávky zneužívají. Stát chce tímto nepřizpůsobivé občany přinutit si najít práci, zavádí
zmrazování dávek nebo odebírání dávek. Bohužel to odnesou děti a dospělí s různým postižením i jejich rodiny.

S pozdravem rodiče s postiženými dětmi

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …