Rostislav Kotrč: Proč přestává platit Ústava ČR?

07.05.2014 17:37

Nedávno jistě každý zaznamenal zprávu, že Policie ČR - Útvar odhalování organizovaného zločinu, vnikl v pátek, tedy ve sváteční den do pražských mešit a to v čase modlitby a kázání, bez řádného důvodu zadržoval na místě se modlící věřící, včetně osob s diplomatickou imunitou a to vše kvůli knize a jednomu člověku.

Rostislav Kotrč: Proč přestává platit Ústava ČR?
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Tímto zásahem nejen ÚOOZ přestoupila únosné omezení základních lidských práv, ale i znevážila a zhanobila místo, které je pro pražské věřící muslimy posvátné.

Nechci v tomto článku se zastávat islámu a nějak ho obhajovat. Nechci se také zabývat tím, co se děje v některých islámských zemích. Kdo mě zná, ví, že jsem toho dalek. Mám, ale potřebu se zastat principu platného práva, zvláště základním právům každého občana.

Základní zákonné normy našeho státu je Ústava ČR, jejíž nedílnou součástí je Listina základních práv a svobod. K náboženským právům tato listina uvádí v čl. 15 odst.  1: „Svoboda myšlení, svědomí a náboženského vyznání je zaručena. Každý má právo změnit své náboženství nebo víru anebo být bez náboženského vyznání.“ Dále pak čl. 16 odst. 1: „Každý má právo svobodně projevovat své náboženství nebo víru buď sám nebo společně s jinými, soukromě nebo veřejně, bohoslužbou, vyučováním, náboženskými úkony nebo zachováváním obřadu. Odst. (2) Církve a náboženské společnosti spravují své záležitosti, zejména ustavují své orgány, ustanovují své duchovní a zřizují řeholní a jiné církevní instituce nezávisle na státních orgánech. Odst. (4) Výkon těchto práv může být omezen zákonem, jde-li o opatření v demokratické společnosti nezbytná pro ochranu veřejné bezpečnosti a pořádku, zdraví a mravnosti nebo práv a svobod druhých.“

Tedy dle výše uvedeného, byla tato práva osob navštěvující obě pražské mešity, hrubým způsobem porušeny, neboť jim násilným a represivním způsobem bylo zabráněno projevovat svou víru, v toto případě modlitbou a poslechem kázání, což nijak neporušuje a neohrožuje veřejnou bezpečnost, pořádek, zdraví, ani mravnost. Nechci posuzovat to, zdali toto trestní řízení nutné a ona kniha, tuším, že zabývající se konceptem Boha v islámu, tak nebezpečná, že musí být za to její šiřitel trestně stíhán. Také díky technickým možnostem sledování, mohl být zadržen na jiném místě, nebo po cestě do či z mešity. Vzhledem k tomu, že se nejednalo o akutní teroristické ohrožení, ale o knihu, nemusela být provedena násilná razie v době páteční modlitby, kdy policisté obuti do těžkých bot vnikli na místa, kam věřící chodí bosi a omyti. Také kdo zná prostory, těchto pražských míst setkávání muslimů ví, že zvláště u islámského centra by stačilo počkat u dveří, neboť se jedná o prostor pouze s jedním vchodem a tedy stačilo na dotyčného počkat u východu. Prohlídku jiných prostor, tedy obou mešit pak provést mimo čas modlitby.

Způsobem provedení zásahu tedy velice hrubým způsobem porušil UOOZ základní lidská práva zaručená každému člověku na území České republiky Ústavou ČR. Kdy si můžeme být jisti, že pokud se toto bezprávý děje jedné skupině osob dnes, může se zítra takovéto porušení našich nezcizitelných práv stát našim blízkým či přímo nám. Neboť toto v posledních dvou letech není jediný případ, kdy policie vnikla nezákonně a neoprávněně do sakrálních prostor a konala tam své úkony, bez ohledu na jakékoliv zákonné normy či základní lidská práva. Kdy k těmto událostem příslušné instituce zcela mlčí.

Nezákonné vstupy policie a jiných složek do kostelů a dalších sakrálních prostor máme spojeny zejména s II. světovou válkou a dále s perzekucí církví v 50. letech 20. století, kdy většina občanů toto jednání považuje za bezdůvodný teror proti církvím. Aby se čas strachu, bezzákonnosti a teroru neopakoval, měli bychom otevřít oči prozřít, že porušování základních náboženských práv, není jen výsadou minulosti, ale děje se i v našem čase a v naší vlasti. Také bychom k takovým událostem měli říci jasné ne a proti pachatelům takového nezákonného jednání se jasně vymezit, neboť tím vrátíme naší Ústavě vážnost a platnost, zároveň ochráníme nejen základní lidská práva naše, ale i našich dětí a těch, kteří přijdou po nás.

Rostislav Kotrč

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…