Rudolf Mládek: Kolik musí zemřít lidí, aby se věci na železnici začaly konečně řešit?

10.09.2020 12:52

Zrekapitulujeme, že tento týden se vlak u Domažlic srazil se servisním strojem s následkem dvaceti zraněných, den na to mohlo dojít k dalšímu neštěstí na přejezdu v Zábřehu na Moravě. Přes přejezd ve městě přejel rychlík Českých drah, aniž by svítila výstražná světla a spustily se závory. Posádka vlaku i cestující měli protentokrát štěstí.

Rudolf Mládek: Kolik musí zemřít lidí, aby se věci na železnici začaly konečně řešit?
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Ale už se to štěstí na českých železnicích pokouší příliš dlouho a série nehod z poslední doby o tom vypovídá. Zdá se, že ani bezpečnostní komise, které předsedá ministr dopravy Havlíček zatím nenašla tu správnou cestu, aby k nehodám a ohrožení na českých železnicích nedocházelo, nebo alespoň nedocházelo v takovém kritickém množství.

Anketa

Zeman a Babiš by měli zemřít, řekl Pavel Novotný. Je to na trestní stíhání?

89%
11%
hlasovalo: 37222 lidí

Je zjevné, že stav není v pořádku a prokazuje se, že ani za řadu měsíců ke zlepšení nedošlo. To ale už nemůže být až taková náhoda a vedoucími činiteli opakovaně skloňovaný lidský faktor jako viník všeho neobstojí. Stejný faktor působí v každém módu dopravy, ale je to železnice, která v množství mimořádných událostí drží letos velmi smutný primát. Po tolika měsících nehod a malérů by všude v sousedních státech a v Evropské unii padaly pomyslné hlavy vedoucích pracovníků, protože téměř vždy se prokázalo, že chyba začíná tam. Jak se lidové říká: Ryba smrdí od hlavy. Nikoliv v České republice, kde zájem o nápravu se prokazuje komisí. A jak komise dopadají víme všichni.

Není to tak dávno, co téměř padesátka zemřelých na otravu metanolem nakonec přiměla orgány činné v trestním řízení, aby začaly konečně vyšetřovat. Jak se ukázalo, trestná činnost probíhala velmi dlouho, dokonce se zapojením státních pracovníků. Až neuvěřitelné číslo mrtvých, vážně nemocných a lidí s trvale poškozeným zrakem donutilo orgány konat. Asi si musíme počkat na více zemřelých při nehodách na železnici, aby někdo i zde zahájil nápravné kroky. Takové čekání je ale nezodpovědný hazard. A kdo z cestující na železnici s tímto přístupem souhlasí a kdo chce být tím rukojmím? Nepochybně nikdo. Ale jak se zdá, občanů se nikdo na jejich názory neptá. Jak to říkával jeden z politiků: „Když se Vám to nelíbí, zvolte si někoho jiného.“ To ale pro lajdáctví a nečinnost není omluva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …