Rudolf Mládek: Nehody na železnici vyřeší komise?

16.07.2020 12:52

Alespoň tak vyznívají zprávy po opakovaných nehodách na českých železnicích, při kterých i umírali lidé. A každý v našem státě ví, že pokud něco chcete zahrát do autu, uděláte komisi.

Rudolf Mládek: Nehody na železnici vyřeší komise?
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Ta obvykle má nulové pravomoci a její zjištění nakonec nikoho nezajímá, ať už je jakékoliv. Přijít s návrhem, „komise“ je opravdu tristní výsledek. Je totiž jasné, že si někdo někde neplní své povinnosti a o tom by se mělo mluvit. Místo toho se mlčí.

Drážní úřad hodlá provést audit (chvályhodné) a zároveň vyzývá, aby si provozovatelé zametli před vlastním prahem. Tedy aby si provedli svou vlastní analýzu chybovosti. Jistě bude úřad vyslyšen. Výzvy v Česku také milujeme a víme, že po socialisticku „každý musí začít u sebe“.

Úžasné vyjádření sdělil veřejnosti generální ředitel Českých drah, který nařídil, že strojvůdce, který přijde do práce unavený, to musí nahlásit. To už legrace na železnici nabrala opravdu silvestrovské úrovně. Inu jaký pán, takový krám.

Co překvapuje, jsou jiné záležitosti. Poprvé je známý nedostatek strojvůdců a dosavadní mzdové ohodnocení není pro další adepty lákavé. A nemění se. Podruhé k nehodám se kupodivu nevyjadřují železniční odboráři s Federací strojvůdců v čele. Potřetí je ticho o podivné vyhlášce o způsobilosti strojvůdců, která měla být změněna, ale nikdo se k ničemu nehlásí (Pozn. Jde o novelizaci č. 149/2019 Sb. vyhlášky č. 101/1995 Sb.)

Lidové povídačky o drahém zabezpečení, které Evropská unie ale jako povinné avizovala již před mnoha mnoha lety (tedy v Bruselu, nikoliv ve vzdálené galaxii), si činovníci mohou ušetřit na vyšetřovací výbory parlamentu. Jedno je pro cestující jisté: Něco není v pořádku a je více než nutné přezkoumat, kam až se ten problém dostal a jak dalece ohrožuje bezpečnost železničního provozu. Možná že jmenování ministra dopravy by věci také pomohlo, současný dvojministr to zjevně stíhat nemůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…