Rudolf Mládek: Trikolóra a její spící bojovníci

13.06.2019 15:02

Čtrnáct představených krajských koordinátorů Trikolóry je první správný krok k tomu, aby se dala vybudovat celostátní strana a informace směrem shora dolů i opačně byly rychlé a přesné. Obdobně začínal i Andrej Babiš. Profesionální aparát je podmínkou a bez něj žádná strana pomýšlející na úspěch nemůže být.

Rudolf Mládek: Trikolóra a její spící bojovníci
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Podstatnou část politické práce představuje také financování strany, které Babiš měl jednoduché, ale Klaus junior o financování  své nové strany zatím nehovoří. Bez peněz se ale politika dělat nedá.   I organizátoři posledních demonstrací přiznávají milionové částky, které jim na jejich účtu přistávají. Těžko by si jich jinak někdo všiml.

Dalším nezbytným postulátem pro úspěšnou politiku je mít základní hesla a  heslo  Trikolóry „Přišel čas vzít si naši zemi zpátky,“ zavání snahou vystoupit z Evropské unie. Vzhledem k tomu, že procenta českých voličů, kteří nechtějí vystoupit z EU stoupají, je pak otázkou, zda toto heslo je na pořadu dne. To heslo „Braňme normální svět“ je daleko lepší i přes možnou diskuzi, co si kdo představuje pod slovem „normální“.

Co překvapuje, je jistý osten přizvat do Trikolóry bývalé členy ODS. Je sice pochopitelné, že Václav Klaus junior nechce stavět Druhou ODS, ale tomuto hodnocení se stejně nikdy nevyhne. ODS měla v dobách své slávy přes 34 tisíc členů a v současnosti osciluje kolem 14 tisíc členů. Z dvaceti tisíc členů ODS se někteří do politiky nevrátí, jiný zakotvili v TOP nebo ANO, ale nemalá část této členské základny představuje jakési v nadsázce „spící bojovníky“, kteří by prapor pravice byli ochotni znovu zvednout vzdor tomu, že se velké úspěchy Trikolóře zatím neprorokují a řada médií záměrně přirovnává tento subjekt k druhé SPD Tomia Okamury.

Co asi hrozí nejvíce, je zneužití Trikolóry k tomu, aby její členové udělali známé užitečné idioty k nástupu Klause mladšího na prezidentský stolec, jak nám někteří komentátoři také podsouvají. Ostatně blížící se krajské volby napoví, jak si to Trikolóra a její vedení opravdu představují.

Na prvním oficiálním pódiu Trikolóry jsme mnoho osobností neviděli a přiznejme si, že je to jisté překvapení. Takovou chybu by Babiš neudělal. Pokud lídr Klaus junior očekává, že se odněkud zjeví noví lidé, bude nepochybně zklamán. Počet těch, kteří jsou ochotni jít do politiky a něco v ní odpracovat není velký a spíše se snižuje, než zvyšuje. Ignorace „spících bojovníků“ , tedy bývalých členů a příznivců ODS je tedy spíše netaktické než moudré počínání. Mnozí odešli nebo přestali volit z ODS kvůli  kmotrům a jim podobným. Není proto důvod zatratit je předem.

Má-li Klaus junior vizí nových kvalitních členů, tak si na její realizaci počkáme. Doba ODS a doba Trikolóry je ale diametrálně jiná. Dříve to byla jiná doba, dnes je to jiný svět. Pokud Klaus volá po dílčím návratu toho starého světa, musí najít ty, kteří je znali a chtějí jej zpět. To hvězdy youtube či instagramu nepochybně nebudou.

Rudolf Mládek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty