Rudolf Mládek: Trump plánuje cla na dovoz automobilů

24.05.2018 13:58

A je to tady. Už v momentě, kdy v Sofii minulý týden EU nesmyslně vyhlásila, že vydá nařízení evropským firmám, že nemají respektovat americké sankce vůči Íránu, bylo jasné, že tahle hloupá a zbytečná provokace k ničemu dobrému nepovede.

Rudolf Mládek: Trump plánuje cla na dovoz automobilů
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Do toho opět, a to nikoliv náhodně se Trumpův exporadce Bannon v Praze slovně obul do německé kancléřky Angely Merkelové, která je podle něj jedna z nejhorších a nejarogantnějších političek 21. století. Souhlas. Je naprosto nejhorší. Stačí se podívat, jak Merkelová plní závazky z NATO, jak dodržuje smluvní závazky např. Dublinskou dohodu, jak dodržuje vlastní ústavu Spolkové republiky Německo (Pozn. Grundgesetz tedy tzv. Základní zákon). Navíc rušením jaderných elektráren a novými plynovody Nord Stream zvyšuje závislost na Rusku a s ním i vzájemný obchod při požadavku, aby ostatní země Evropské unie (EU) aplikovali vůči Rusku politiku sankcí. Není divu, že vítězné italské strany zrovna tyto sankce pokládají za nesmyslné a směšné.

Bilance v USA

USA loni dovezly 8,3 milionu vozidel v hodnotě 192 miliard dolarů, z toho z Mexika 2,4 milionu, 1,8 milionu z Kanady, 1,7 milionu z Japonska, 930 tisíc z Jižní Koreje a 500 tisíc z Německa. Současně USA vyvezly téměř dva miliony vozů v hodnotě 57 miliard dolarů do celého světa, uvádí Reuters. Z čísel je zřejmé, že USA dovážejí čtyřikrát více automobilů, než vyvážejí. Případné nasazení cel ve výši 20 až 25 procent na dovoz automobilů (odveta ostatních zemí na sebe jistě nenechá dlouho čekat) nakonec ale bilanci USA jenom vylepší. A nejde jen vůbec o nezaměstnanost Američanů. Ta dosahuje necelá čtyři procenta a tak je jasné, že Trumpovo rozhodování má ještě jiný, než ekonomický charakter.

EU se totiž vůči americkému prezidentu chová povýšeně, urážlivě až nadutě se stále stejnou rétorikou trvalé kritiky, nedodržování sjednaných závazků a podporou jeho politických nepřátel v USA. Přitom Pacta sunt servanda (lat., v překladu „smlouvy se mají dodržovat“) je něco, co v EU už dlouho neplatí. O zásadě neminem laedere (lat. Význam: nikomu neškodit.) se v případě migrační politiky prosazované EU a OSN vůbec nemusíme dohadovat. Obě instituce Evropanům velmi škodí.

Podzimní volby v USA

Volby do Kongresu opozice od Sorose, Hollywoodu, CNN, clintonistů , obamistů a dámy Pelosi a jejích demokratů plánuje jako referendum o Donaldu Trumpovi. To je dostatečným důvodem k tomu, aby současný americký prezident využil všech možností k tomu, aby voliče přesvědčil, že je to ON, kdo je bude chránit, pomůže k tomu, aby měli práci a USA přestanou být otloukánky EU nebo Číny. Úkol zajistě velmi nesnadný, ale kdo nic nezkusí nic také nedokáže.

Ke každému kroku Trumpa spustila EU povyk, jak na to USA doplatí. Nic dramatického se ale v USA neděje. Vůbec nic. Leč cla na evropské automobily zasáhnou i Českou republiku. Nepochybně dost citelně. Pak nezbývá se ptát: Proč EU resp. státy NATO nedodržují své závazky, a proč je politika EU vůči Spojeným státům tak nepřátelská? Nejvíce by se ale měli ptát šéfové států na oněch už skoro trapných EU summitech. Leč tam se řeší nesmyslné kvóty a zbytečná nařízení. Tak k čemu celá tahle EU potom je?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …