Rudolf Mládek: Ústavní většina slovenské koalice

16.03.2020 10:21

Ve stínu koronaviru proběhla na Slovensku příprava nové slovenské vlády, která obsadí ve 150 členné sněmovně 95 křesel. Tedy bude mít ústavní většinu.

Rudolf Mládek: Ústavní většina slovenské koalice
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Nepochybně splní jeden ze slibů a tou je plošná prověrka slovenských soudců. Při posledním zátahu slovenské policie jich třináct bylo zadrženo, a čtyři jsou ve vazbě. Některým z nich vedle úplatků slovenské podsvětí dodávalo i předem sepsané rozsudky. Pokud čteme o křiklavých případech v české justici, vnucuje se pocit, že se tak děje i v České republice, zatím beztrestně.

Když někdo hovoří o „výborném politiku Ficovi“ a je ho údajně výborné vládě, tak buď je podplacený, anebo vůbec neví, co se za jeho vlád na Slovensku dělo. Stačilo by si sednout do první Bratislavské restaurace. V samotné praxi jsme zažili, že když se česká firma dohodla se slovenskou na přípravě soutěže o slovenskou státní zakázku, náhle volal slovenský partner, že od soutěže odstupuje. A jako důvod uvedl, že se do ní přihlásily firmy podporované SMĚRem. Podivili jsme se, proč není lepší tedy prohrát, ale slovenská strana již v tehdejších letech upozorňovala, že by to mohlo mít nedozírné následky. „Nechci skončit v příkopě bradou vzhůru“, řekl nám k našemu šoku tehdy majitel slovenské firmy. A to šlo o první období vlády Směru a Fica. Panikařil? Přeháněl? Možná.

V končícím volebním období Ficovy partaje se o zlodějnách, zneužití moci, propojení s mafií a ovlivňování justice hovořilo v Bratislavě a na Slovensku už zcela veřejně. Směr v posledních volbách podle českých licoměrných komentářů údajně neprohrál až tak moc, ale to Mečiarovo HZDS také nikdy ne. A přesto je Mečiarovo politické působení přirovnáváno k působení gangu a Slováci dokonce retroaktivně (sic!) přijali zákon, přesněji úpravu Ústavy a zrušily Mečiarovy nestoudné amnestie. Ficovo uplynulé vládnutí bude nyní také podrobeno zkoumání a nepochybně vyplavou další věci, které byly dosud skryty. Uvidíme, jak dlouho ty pochvalné komentáře na Fica a jeho Směr vydrží.

Hovořit proto, že Robert Fico byl velký slovenským státníkem je přinejmenším předčasné. Není nás totiž až tak málo, co se shodujeme, že jeho Směr a jeho vlády byly vládami především mnohých a to nemalých darebáků. Kočnerizace Slovenska nebyla dílem jednoho a nebyla dílem několika měsíců.

Zda nová čtyřkoalice bude lepší nikdo dnes netuší. Musí totiž znovu začít stavět demokracii na těch principech, které se ve Ficovském období doslova otřásly v základech, nebo dokonce vymizely. A to bude pro nastupující čtveřici velmi obtížný úkol.

Pozn. Laskavý čtenář si jistě osobu odsouzeného Mariana Kočnera na internetu vyhledá sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…