SOCR ČR: Informace, které zazněly z úst pana prezidenta Miloše Zemana jsou nepravdivé

29.08.2014 17:30

Vyjádření SOCR ČR k vystoupení prezidenta Miloše Zemana na zahájení výstavy Země živitelka dne 28. 8. 2014

SOCR ČR: Informace, které zazněly z úst pana prezidenta Miloše Zemana jsou nepravdivé
Foto: SOCR ČR
Popisek: SOCR ČR

V rámci slavnostního zahájení výstavy Země živitelka zazněly z úst pana prezidenta Miloše Zemana i některé informace týkající se maloobchodu. Tyto informace se však velmi rozcházejí se skutečností. Je pouze otázkou, zda ten, kdo panu prezidentovi poskytl zjevně nepravdivé podklady, z nichž pan prezident vycházel, tak učinil záměrně či zda se jednalo o hrubé lajdáctví.

Zisk obchodních řetězců nečiní v žádném případě 63 %. Zisky i těch největších obchodních řetězců se v průměru pohybují mezi 1,5 % až 2 %. U těch nejúspěšnějších je potom zisk srovnatelný se ziskem velkých výrobců potravin a činí okolo 4 %.

Pokud tedy pan prezident volá po spravedlivém rozvržení zisku, potom k takovémuto spravedlivému rozdělení tedy již zjevně došlo.

V případě, že měl pan prezident ve svém projevu na mysli marži, pak jde o zcela jiný parametr, neboť jak víme, zisk je pouhou součástí marže. Podíl obchodní marže na tržbách za zboží se od roku 2005 do současnosti pohybuje bez větších výkyvů v průměru mezi 20 – 23 %, což je podloženo údaji poskytnutými Českým statistickým úřadem.

Tzv. zahraniční obchodní řetězce velmi významně podporují českou ekonomiku a národní hospodářství. Poskytují práci v řádu stovek tisíc zaměstnanců, ročně podpoří vývoz českých potravin v řádu desítek miliard Korun českých, a tolik diskutovaný podíl jimi prodávaných potravin od českých výrobců a dodavatelů činí  70 až 80 %. Vůli podporovat českou ekonomiku prokázaly obchodní řetězce i dosavadním přístupem v rámci řešení dopadů sankcí vyhlášených Ruskou federací v srpnu letošního roku.

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR ani jeho členové nerozumí tomu, proč by proti nim měla být vedena válka. Jakýchkoli válek se však obchodníci v žádném případě účastnit nebudou. Obchodníci jsou připraveni o stavu maloobchodního trhu jednat a poskytnout panu prezidentovi i panu ministru Jurečkovi objektivní obraz o stavu maloobchodního trhu, který je velmi vzdálen obrazu prezentovanému při zahájení výstavy Země živitelka. Z tohoto důvodu je prezidentka SOCR ČR připravena v nejbližší době oslovit se žádostí o schůzku jak pana prezidenta Zemana, tak pana ministra Jurečku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Petr Mach, Ph.D. byl položen dotaz

cenzura

Jak v EU ovlivníte, zda u nás bude zachována svoboda projevu, kterou má snahu tato vláda omezit a jak píšete i vy, schovává to za jakýsi boj s dezinformacemi?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

9:39 Ladislav Jakl: Divé činy v pozadí divočiny

Až pojedu zítra (3. května) od Mariánských lázní směrem na Cheb, budu se dívat doprava. Což se na to…