Šimon Heller: Komunistický ideál nelze realizovat v demokratické společnosti

03.02.2013 9:10

Příspěvek na konferenci "Demokracie vs totalita 21. století".

Šimon Heller: Komunistický ideál nelze realizovat v demokratické společnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

V první řadě bych rád akcentoval skutečnost, že není pravdou, že protesty, které proběhly v posledních měsících, jsou protestem proti výsledku demokratických voleb. I když se o takový výklad protestů řada lidí snaží, není to pravdou. Od počátku je z vyjádření všech aktivně zapojených lidí zřejmé, že studenti a jejich iniciativa pouze poukazuje na necitlivou a nemorální koalici, která na základně povolebního vyjednávání vznikla. Akcentuje pak tu smutnou skutečnost, že resort školství připadl v rámci povolebního vyjednávání straně KSČM. Studenti tak nezpochybňují ani proces, při kterém se strana KSČM dostala do krajské rady, natož pak samotné demokratické volby. Že nám tento nesmysl vkládá do úst právě vzniklá koalice, chápeme jako neférový politický boj. Co je však pro mě absolutně nepochopitelné je, že nám jsou tyto slova vkládána do úst například Hnutím na přímou demokracii, která i organizuje tuto konferenci. V pozvánce se žádostí o zpracování dnešního referátu je nám podsouváno, že protestujeme „proti zvolení zástupců KSČM do krajského zastupitelstva“ nebo „proti výsledku demokratických voleb“. To jsme však nikdy nedělali a naopak jsme se již několikrát jasně vyjádřili, že nezpochybňujeme ani 13 mandátů KSČM v krajském zastupitelstvu natož pak volby, které považujeme samozřejmě za demokratické. Rád bych se domníval, že se nejedná o úmysl, ale pouze o neinformovanost.

V samotném demokratickém systému je řada prvků, které jsou pro demokracii velmi důležité. Jedním z nich jsou například volby. Dalším pak možnost svobodně vyjádřit názor formou petic nebo demonstrací. A to právě iniciativa Komunisté nepatří ke kormidlu dělá. Došli jsme k názoru, že považujeme za necitlivé a nemorální, aby strana, která je pokračovatelkou předlistopadové KSČ, dostala na starost tak důležitý resort pro naši společnost jako je resort školství. Komunistický režim je dle našeho zákona protiprávní a naší povinností je poukázat na to, že není v pořádku, že strana, která se k tomuto režimu hlásí, se dostává zpět k moci. Svůj apel směřujeme na stranu, která má odpovědnost za vzniklou koalici a která i porušila svůj slib, že tomu tak neučiní (viz Bohumínské usnesení). Naším primární cílem bylo a je vyvolat diskuzi, což se nám evidentně podařilo a daří.

Pokud si dobře přečteme stanovy KSČM nebo Komunistický manifest, ke kterému se KSČM hlásí, nemůžeme zůstat jako demokrati v klidu. Snaha o násilnou revoluci je zde jasně formulována. Doporučuji si najít některá prohlášení třeba paní poslankyně za KSČM, paní Semelové. My se náš nesouhlas snažíme vyjádřit demokratickým způsobem a tím i nenásilně. Znepokojuje nás i to, že jsme našimi odpůrci označováni za fašisty (viz vyjádření pana Filipa nebo paní Baborové v ČT). Není pravdou, že porušujeme Ústavu, jak někteří křičí, naopak využíváme pouze práv, která nám Ústava zaručuje. Komunistický ideál zkrátka nelze realizovat v demokratické společnosti a je třeba před ním být na pozoru.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem osobnostem, kteří nás podpořili. Ať už to byl pan Halík, kardinál Vlk, Tomáš Hanák nebo řada dalších.

Šimon Heller
Mluvčí iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…