Sofie Chrtková: Demokracie dostává "na frak"

19.03.2014 16:13

Poslední události na Ukrajině a Krymu by měly otevřít otázku demokracie a jejího vnímání EU a USA. Pokud EU a USA, tedy i naše vláda, neuznává zcela demokratické referendum, uskutečněné na Krymu 16.3.2014, a kterého se zúčastnilo přes 80% obyvatel Krymu, z nich 96% bylo pro osamostatnění a vytvoření vlastního státu a možného připojení k Rusku, je to popření samotných demokratických principů.

Sofie Chrtková: Demokracie dostává "na frak"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest na podporu Ukrajiny

EU a USA popírá nenásilné a demokratické řešení situace na  Krymu a vůli občanů, vyjádřenou referendem.  Naopak, násilný a krvavý puč  a nedemokratické  převzetí moci neonacisty a banderovci,  je  podle EU a USA zcela v pořádku a vláda takto dosazená, nikoli demokraticky zvolená, je považována za legitimní. Být  občanem Ukrajiny a Krymu, hodně rychle bych  volila  způsob, jak se schovat pod křídlo Ruska, aby mě neovládali neonacisté a banderovci, pokud uznávám demokratické principy a nenásilné řešení, zejména referendem.  Pomalu bychom měli uvažovat, proč nadále zůstávat v EU, protože svým chováním  EU a USA vůči Krymu a Rusku, demokratické  principy  popírá  a  uznává násilné řešení změny vlády, která jim půjde na ruku. A nejen to. Daleko závažnější je, že se EU a USA  přímo vměšují do cizích států, aniž by to byla jejich věc. Rusko a Ukrajina  jsou dva samostatné státy s historickými, hospodářskými i politickými vazbami a nejsou v EU ani NATO. Jednají-li EU a USA způsobem:  „pokud nedostanu hned co chci – vezmu si to třeba násilím“, protože na Ukrajině mají své vlastní  zájmy mocenské , hospodářské, politické a vojenské, mělo by nás  jejich jednání minimálně zarazit , měli bychom se vážně zamyslet a měli bychom  USA a EU za jejich postoje a  sankce odsoudit - nikoli Rusko, které bylo těmito mocnostmi  k určitému jednání vyprovokované  a zatím  zaujímá slušný, ale razantní postoj a zvládá naservírovanou krizovou situaci na výbornou, což vnímá i nezanedbatelná část občanů všude po světě.

Podle jednání EU a USA by se dalo soudit, že mají  dokonce  zájem na vyprovokování válečného konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem, kdy se navíc může válečný konflikt rozrůst  a  nikoli,  že se snaží diplomaticky situaci uklidnit, což různé sankce a vyhrožování  Rusku,  zcela jistě  nelze považovat  za diplomatickou snahou řešení konfliktu.  Demokracie a diplomacie, samotnými hlavními propagátory – EU a USA,  dostala hodně „na frak“. Nedemokraticky  byla vystřídána násilným  pučem,  demokraticky zvolená vláda  na  Ukrajině a „diplomaticky“ jsou Ukrajina a Rusko postrkovány do válečného konfliktu. Je to hodně nebezpečná hra s válečným  ohněm, nedomyšlená a neuvážená.  Nebo se cítí EU a USA natolik silní,  že si  myslí,  že si mohou  dovolit  vůči  jednotlivým státům již cokoli? Vždyť ani občané USA a EU nesouhlasí s postoji  svých vlád vůči Rusku a u nás je převážná část občanů, kteří Rusku  a Putinovi  fandí – nikoli z nostalgie po SSSR, ale protože  předvádí zdravý rozum a upřednostňuje nenásilné a rozumné  řešení, i když si hájí také  své zájmy.

V Česku vypukla hysterická rusofobie, kterou trpí i ti politici, kteří by měli mít alespoň kousek zdravého rozumu a neštvat ještě více,  již  dost  naštvané občany. Merkelová se stala zřejmě  uctívanou  politickou ikonou našich politiků, kteří ji budou předkládat český majetek a dary na zlatém podnosu a v uctivém předklonu, jako kupř. Lobkovický palác, coby pravděpodobně hlavní sídlo Německa  v jeho kolonii Česko.  Z některých našich politiků se musí dělat občanům hodně  špatně od žaludku. Tento dar  naší vlády – i když se hovoří o „prodeji“,  přišel právě symbolicky včas,  kdy 15.března  1939  vpochodovali Němci do  pražských ulic – a takto to budou vnímat i občané, kteří nemají krátkou paměť.  I přes snahu politiků a štvavé propagandy, se historické skutečnosti, spojené s Německem a jeho vyvoláním  dvou  světových válek v jednom  půlstoletí, zapomenout nedají. Současná  a uměle  vyprovokovaná situace EU a USA  na Ukrajině  a štvaní proti Rusku, mnohým  lidem  oprávněně připomíná začátky dvou světových válek a takto a v tomto světle, bude chování a jednání našich politiků  rovněž občany posuzováno.

O to více budou občané  nyní hodnotit, co nám vlastně EU a NATO přinesly  a odnesly   a v tomto světle budou hodnotit  zejména  naše  eurohujerské  politiky – a lichotivé to opravdu není. Přičteme-li ke všemu náš domácí marasmus, co za 24 let zde politici vytvořili a okrouhávání svobody občanů pomocí byrokracie, kterou naši eurohujeři  zvyšují často nadbytečně  o   zcela nesmyslnou byrokracií z Bruselu, tak té demokracie a svobody nám zbylo opravdu hodně málo a nyní nemáme ani jistotu, že nás naši političtí patolízalové nezatáhnou do možného válečného konfliktu, protože jejich  motivací je především  zisk, nikoli  spokojení občané v prosperujících  a suverénních  státech, což platí i pro EU a USA. Vypadá to, že EU a USA  si svými politikami a honbou za ziskem, způsobily  doma  i po světě tolik již nezvladatelných problémů, že je pro ně  možná  schůdnější, vyprovokovat válečný konflikt, než  dát  své státy a světovou politiku a ekonomiku do pořádku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…