Stanislav Kliment: Konec polských nadějí. Kuvajt nebude

27.11.2014 15:13

Ještě před několika měsíci si v Polsku mnozí mysleli, že břidlicový plyn, kterým měla země oplývat, přinese bohatství na úrovni Kuvajtu. Dnes západní firmy ztrácí naději na úspěch prováděného průzkumu a – jak uvádí "Puls Biznesu" - z Polska odcházejí.

Stanislav Kliment: Konec polských nadějí. Kuvajt nebude
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

V uplynulých šesti letech bylo provedeno celkem 66 průzkumných vrtů a bilance je žalostná – pouze jeden, v Lewině na Pomoří. Firma San Leon ovšem klíčový průzkum, včetně horizontálních vrtů a hydraulického štěpení hornin, hodlá zahájit až v příštím roce. Čeká se na výsledky průzkumných prací v okolí, které ovšem do této chvíle nejsou nijak nadějné. Před několika týdny byl zakončen průzkum v okolí Gapowa, ale okolo jeho výsledků zatím panuje ticho. Jak řekl jeden z manažerů jisté těžařské společnosti Pulsu Biznesu, kdyby byly vrty nadějné, již dávno by se o tom hovořilo. Nenaplněné naděje dokládá fakt, že některé firmy mající koncesi na průzkum v Polsku končí a investoři se stále s větší nadějí tentokrát dívají na potenciální těžbu ve Velké Británii. Polsko zkrátka mělo příliš velké oči, když už se vidělo jako rentiér těžby břidlicových plynů. Připomeňme v celé souvislosti také historku z počátku této euforie, kdy prezident Bronislaw Komorowski se poněkud zábavně kompromitoval, když hovořil o tom, že břidlicové plyny se získávají z břidlice těžené v povrchových dolech. Jaký začátek, takový konec.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.