Stanislav Kliment: Lajčák na post šéfa OSN fakticky bez šance

07.08.2016 8:40

Pouze dvě země z Rady bezpečnosti OSN podpořily včera kandidaturu slovenského ministra zahraničních věcí Miroslava Lajčáka na post generálního tajemníka Organizace spojených národů. Slovenský kariérní diplomat tak ve druhé neoficiální volbě skončil na desátém, předposledním místě.

Stanislav Kliment: Lajčák na post šéfa OSN fakticky bez šance
Foto: SMER-SD
Popisek: Slovenský ministr zahraničních věcí Miroslav Lajčák

Favoritem na nástupnictví po končícím Pan Ki-munovi je bývalý portugalský socialistický premiér António Guterres. Nyní zvítězil ve druhém kole neoficiální volby, když z 15 zúčastněných členů RB OSN pro něj hlasovalo 11, dva hlasovali proti a dva nehlasovali. Guterres vyhrál i v prvním kole neoficiální volby, dy pro něj hlasovalo 12 států. Na druhém místě v pátek skončil bývalý šéf srbské diplomacie Vuk Jeremič a na třetí místo z osmého skočila šéfka argentinské diplomacie Susana Malcorraová. Mandát Pan Ki-muna skončí po dvou volebních obdobích v prosinci a jeho nástupce by se měl funkce ujmout 1. ledna 2017. Další orientační hlasování má proběhnout v srpnu nebo září. Rada bezpečnosti OSN potom předloží doporučení Valnému shromáždění OSN. Slovenská diplomacie se nyní spíše upírá na snahu získat pro Slovensko postavení nestálého člena Rady bezpečnosti.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Nevykořenitelné mýty o zločinech solárníků

11:24 Zdeněk Jemelík: Nevykořenitelné mýty o zločinech solárníků

Ústavní soud vyhověl stížnosti bývalé předsedkyně Energetického regulačního úřadu (dále jen ERÚ) Ale…