Stanislav Kliment: Nedávno vládli, dnes mají jednoho poslance

08.12.2015 11:50

Není to tak dlouho, co Slovenská demokratická a křesťanská unie - DS byla hegemonem slovenské pravice a její předseda Mikuláš Dzurinda slovenským premiérem nebo lídrem opozice. Od soboty má SDKÚ v Národní radě Slovenské republiky pouze jediného poslance - svého předsedu Pavola Freša. Ve volbách v roce 2012 bylo zvoleno 11 členů této strany.

Stanislav Kliment: Nedávno vládli, dnes mají jednoho poslance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentský palác v Bratislavě, sídlo slovenské hlavy státu

Bývalý předseda Demokratické strany, později místopředseda SDKÚ-DS a také ministr sociálních věcí ve druhé Dzurindově vládě Ľudovít Kaník totiž oznámil odchod ze strany a záměr založit novou politickou stranu. Podle jeho slov SDKÚ již není stranou, kterou byla, zpronevěřila se svému poslání a voličům. K původním principům se chce vrátit s novým politickým uskupením, které ponese název Demokratická skupina - SDKÚ (DS-SDKÚ).

S touto stranou chce Kaník kandidovat již v nadcházejících parlamentních volbách. Již v pondělí má být představena kandidátka pro volby do Národní rady. Krok Ľudovíta Kaníka je nepochybně vyvolán stavem volebních preferencí SDKÚ-DS, které se statisticky blíží nule. Podle stavu současné politické scény je však pravděpodobné, že na této úrovni spolu budou soupeřit nejen stará Kaníkova strana, ale i jeho nynější projekt.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…