Stanislav Kliment: Nemocný Vojislav Šešelj přiletěl do Bělehradu

13.11.2014 20:08

Stovky lidí čekaly na bělehradském letišti na přílet Vojislava Šešelje, který byl dočasně propuštěn z vězení Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) v Haagu. Srbský politik byl v Haagu držen 12 let a za tuto dobu se tribunálu nepodařilo vynést rozsudek. Šešelj zato onemocněl rakovinou tlustého střeva a v současnosti se ohniska zhoubné nemoci objevila i na dalších orgánech.

Stanislav Kliment: Nemocný Vojislav Šešelj přiletěl do Bělehradu
Foto: Radim Panenka
Popisek: Srbsko (ilustrační foto z Bělehradu)

Připomeňme, že Šešelj se sám vydal ICTY. Podle řady expertů je obžaloba iracionální a je založena na kriminalizaci názorů, dokonce obsažených i v odborných textech. Délka věznění bez rozsudku je zcela šokující a odporuje i „evropské“ zásadě, že spravedlivý proces musí proběhnout do šesti let. Páteční rozhodnutí o dočasném propuštění z důvodu vážné nemoci je nejen v tomto kontextu správným rozhodnutím. Zarážející je, že vzhledem ke zdravotnímu stavu Šešelje nebyl propuštěn dříve. V souvislostech s V. Šešeljem se opět začalo hovořit o dodnes ne zcela věrohodně vysvětleném úmrtí Slobodana Miloševiče ve vězení v Haagu, když i zde byl zřejmý nedostatek jednoznačných důkazů proti bývalému srbskému prezidentovi. V sobotu by měl Vojislav Šešelj vystoupit před svými příznivci na bělehradském Náměstí republiky.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…