Stanislav Kliment: Paříž hledá kupce na Mistraly...

12.05.2015 21:39

Francie podle čínského tisku nabídne čínskému námořnictvu dvě lodě třídy Mistral, které byly ve francouzské loděnici postaveny na objednávku Ruska. Po tlaku USA a některých evropských zemí nakonec prezident François Hollande rozhodl, že v souvislosti s protiruskými sankcemi nebudou Moskvě dodány.

Stanislav Kliment: Paříž hledá kupce na Mistraly...
Foto: worldwide.com
Popisek: Francouzský prezidentský kandidát Francois Hollande

Podle Číňanů se Paříž pokouší obě výsadkové vrtulníkové lodě prodat jiným odběratelům, hovoří se o Egyptu, Indii, Brazílii či Kanadě. Číně prý budou nabídnuty při nadcházející návštěvě velení francouzského námořnictva v Pekingu. Ten již ale projekt podobných lodí má.

Pokud se nepodaří najít jiného kupce, existuje prý i možnost sešrotování obou lodí. Francouzské námořnictvo je nemůže do výzbroje zařadit, protože byly vyráběny s přihlédnutím ke specifickým ruským požadavkům.

V případě nedodání lodí Mistal Rusku bude muset Paříž vrátit Moskvě již poskytnuté zálohy a zaplatit smluvní sankce. Údajně se jedná o částku 1,5 miliardy euro.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

10:14 Jan Keller: Jak to ten Fiala vlastně myslel?

Český premiér v jednom ze svých posledních rozhovorů zaujal výrokem: „Jsme předurčeni k tomu dovládn…