Stanislav Kliment: Porošenko se prý vnucuje Západu

25.12.2014 9:03

Německý tisk téměř jednomyslně kritizuje rozhodnutí ukrajinského parlamentu, které umožňuje vstup země do vojenských bloků, přičemž Kyjev chce usilovat o přistoupení k Severoatlantické smlouvě. Komentátoři se domnívají, že tento posun ve vojenské doktríně Ukrajiny povede ke zhoršení konfliktu s Ruskem. Zaznívá také ostrá kritika prezidenta Petro Porošenka.

Stanislav Kliment: Porošenko se prý vnucuje Západu
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

List "Frankfurter Allgemeine Zeitung" píše, že nejde o nejmoudřejší rozhodnutí. Naopak se prý snižuje šance na trvalé příměří na východě Ukrajiny, které ovšem Kyjev potřebuje k uskutečnění politických a hospodářských reforem. Ukrajina podle prestižních německých novin zdaleka nesplňuje kritéria stanovená NATO pro vstup do aliance. Místo toho, aby Kyjev zahájil provádění skutečných reforem, v praxi vláda předvádí pouze spektakulární kroky. NATO by prý mělo přestat s podporou ukrajinských nadějí na vstup do této vojenské organice. Ukrajinci prý chovají naděje, které ale nelze splnit. „NATO by mělo jasně říci, že na dlouhou dobu nepřipadá vstup Ukrajiny do Severoatlantické smlouvy v úvahu, uvádí zahájení provádění reforem v praxi orgánů Kyjevě "symbolické politiky". S ohledem na politický a strategický význam členství by bylo dobré, kdyby NATO zastavilo povzbuzování ukrajinských nadějí, které nelze splnit. NATO by mělo jasně a zřetelně říci, že vstup Ukrajiny na dlouhou dobu nepřipadá v úvahu, uvádí Frankfurter Allgemeine Zeitung. "Heilbronner Stimme" kreslí chmurný obraz Ukrajiny. List připomíná ztrátu Krymu, silné separatistické hnutí na východě a prezidenta, který nemá nic lepšího na práci, než se vnucovat Západu. Ukrajina je destabilizovaná a rozdělená; nezdá se, že na tom může něco změnit nejefektivnější diplomacie, uvádí regionální noviny. Do Porošenka se obul také deník „Nürnberger Zeitung“, podle něhož se Porošenko chová jako mladík, který podpálí svůj mládenecký byt s kalkulem, že jeho vyhlédnutá dívka mu dovolí se k ní nastěhovat. Ukrajina chce donutit NATO k návrhu na vytvoření protiruské aliance, píše komentátor listu.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Ondřej Knotek byl položen dotaz

svoboda slova

Úplně souhlasím s tím, co si ANO myslí o údajném boji s dezinformacemi a ochraně svobody slova. Můj dotaz zní. Jak budete chtít zajistit, aby tu svoboda slova fungovala dál a lidé neměli strach vyjádřit svůj názor, což se už dnes děje? Mluví se o boji s dezinformacemi, ale co ochrana svobody slova? ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

15:57 Jiří Paroubek: Mafiozní manipulace před volbami do EP pokračují

Zdá se, že mainstreamové agentury pro výzkum veřejného mínění tvoří nerozbornou jednotu.