Stanislav Kliment: Tuskovi mohou nasadit oprátku“ vlastní“ lidé

03.07.2014 12:51

Ve středu budou v polském parlamentu opět sesazovat Donalda Tuska. Diskuse bude ale „demokraticky“ zakázána. Také opoziční kandidát na prezidenta má zákaz vystoupit.

Stanislav Kliment: Tuskovi mohou nasadit oprátku“ vlastní“ lidé
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Je velmi neobvyklé, aby v průběhu několik měsíců trvajících odposlechů v jisté restauraci hojně navštěvované státními prominenty a špičkovými podnikateli byl nahráván také ministr vnitra Bartłomiej Sienkiewicz. Ve varšavské restauraci Sowa a přátelé tak vzniklo okolo 900 hodin záznamů, z nichž jen malou část zveřejnil týdeník Wprost. Už jen pikantností je, že o dvě ulice dál sídlí útvar ochrany ústavních činitelů.

Stále není jasno, kdo vlastně za těmito odposlechy stojí. Nejdříve mělo jít o souboj polských tajných služeb, začalo se hovořit o snaze oligarchů diskreditovat vládu. Nyní se hovoří o akci dvou číšníků. Celá situace ale dává prostor i pro nejrůznější konspirativní teorie. Kdo když tak za číšníky stojí? Polský premiér Donald Tusk má vcelku jasno. Minulý týden v polském parlamentu ři hlasování o důvěře jeho vládě vše vedl k přemýšlení, zda za akcí nejsou ruské zpravodajské služby, které se snaží diskreditovat jeho vládu.

Tusk zkrátka umí. V nynější atmosféře hlasování o důvěře ustál a mohl relativně v klidu odjet na summit do Bruselu. Nezdá se ale, že by měl důvody ke klidu. Diskreditace je příliš velká. Poláci již dnes ví, že obava z opoziční strany Právo a spravedlnost je tak velká, že Národní banka byla ochotná nezákonně manipulovat s měnou ve prospěch Občanské platformy. Dověděli se, co v zákulisí říká ministr zahraničí Radoslav Sikorski o spojenectví s USA. Obyvatelé východní části země zase zjistili, jak je varšavským špičkám lhostejné řešení zaostávání této části Polska.

Již jen jako šlehačka na dortu je fakt, že rozhovory se vedly při delikatesních večeřích se stejně delikatesními a drahými alkoholickými nápoji, to vše na útraty vlády nebo Národní banky. Večeře pro dva za cca deset tisíc korun ale zase není tolik ve srovnání třeba s privatizačními kšefty, které se v restauraci na okraji Varšavy dojednávaly.

Nezdá se, že Donaldu Tuskovi se podaří, podobně jako jiné, tuto aféru zamést pod stůl. Tím spíše, že ze záznamů se také dovíme, že polské veřejnosti lhal, když před dvěma roky tvrdil, že neměl žádné informace o kriminálním charakteru působení nebankovní skupiny Amber Gold. V této společnosti přišlo jedenáct tisíc Poláků o své peníze. Avšak dobře v jí vlastněné letecké společnosti vydělával Tuskův syn.

Příští týden ve středu bude v polském Sejmu další hlasování o důvěře vládě. Právo a spravedlnost chce hlasovat o konstruktivní nedůvěře a za nového premiéra navrhne prof. Piotra Glińskiego. Předsedkyně dolní komory parlamentu Ewa Kopacz však již nyní oznámila, že prof. Gliński nebude smět promluvit. Ona ostatně bude před hlasováním zakázána i debata. Vskutku demokracie.

O tom, že situace je vážná svědčí i dohoda lídra levice Leszka Millera a vůdce uskupení Tvůj ruch Janusze Palikota. Ještě nedávno si nemohli přijít na jméno a nyní si podali ruku a společně postupovali v aféře odposlechů. Nakolik by to mohla být předzvěst budoucí spolupráce však těžko soudit, samotní protagonisté tvrdí, že o tom zatím není řeč. Nyní obě strany chtějí prosadit vznik vyšetřovacích komisí, odvolání ministra vnitra a nejlépe celé vlády.

Svoji hru začíná hrát také Tuskův vládní spojenec, Polská lidová strana, jíž představitelé již navštívili i prezidenta. Lidovci v éto chvíli nemají zájem na vypsání parlamentních voleb, neboť jejich preference nedávají jistotu vstupu do parlamentu. Navíc by kampaň probíhala v době žní, což jistě není pro stranu se silným elektorátem na venkově to pravé. Pravidelně však tato strana slaví úspěchy v komunálních volbách, které se konají na podzim. Spojení voleb by vedlo k podstatnému nárůstu hlasů.

Je zde potom ještě jedna věc, která nakonec Tuskovi může zlomit vaz. Léta urážel, ponižoval a likvidoval lidi okolo sebe. Své by jistě mohl povídat i nynější prezident Bronislaw Komorowski. Jeho jednání s lidovci dává tušit, že vstupuje do hry a rozhodně to nebude na straně Tuska. Kdo by ostatně chtěl pomáhat svému zítřejšímu politickému „vrahovi“. Není vyloučeno, že šance se otevírá před bývalým generálním tajemníkem Občanské platformy, bývalým ministrem vnitra a stejně tak bývalým předsedou parlamentu, dnes dotlačeným k politické „bezvýznamnosti“ Grzegozem Schetynou.

Nejen opozice, ale také lidé Občanské platformy , Tuskem pokoření , mohou polskému premiérovi nasadit oprátku. Zdá se, že úspěch, když nebude 9. července, je jen otázkou času. Předcházet mu případně může zveřejnění dalších částí odposlechů.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…