Stanislav Kliment: Význam Polska bude klesat, ubývá mu obyvatel... Rozpadne se?

20.04.2015 17:28

1 250 000 Poláků deklaruje pevné rozhodnutí odejít do zahraničí. Za poslední rok je to nárůst o čtvrt milionu lidí. Důvody jsou v rozhodující míře sociální.

Stanislav Kliment: Význam Polska bude klesat, ubývá mu obyvatel... Rozpadne se?
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Podle polských komentářů se není co divit, životní náklady rostou a 46 procent Poláků neplatí účty v řádném termínu. 5 milionů dlužníků celkem dluží 17,5 miliardy zlotých. Poslední kurz zlotého je 4,02 zlotých za euro a 3,72 za americký dolar.

Existenční emigrace je v posledních letech závažným problémem. Již nyní je údajně v zahraničí více ne 2 miliony Poláků, kteří se nehodlají do země vrátit. Často jde o lidi, kteří byli v zahraničí na práci, na apely vlády Donalda Tuska se vrátili, ale po zjištění, že vláda pouze vyslovuje plané sliby, spojili svůj osud definitivně s působením v jiných zemích. Jedním z nejčastěji uváděných důvodů je zajištění lepšího života pro děti.

Polský zisk již alarmoval, že např. ve vojvodství Dolní Slezsko, třeba  v okolí Opole, dochází k vylidňování. Demografové již upozornili, že v následujících desetiletích bude docházet k výraznému poklesu počtu obyvatelstva, což negativně ovlivní schopnost hrát touženou roli regionálního lídra. Objevily se i úvahy, že oslabené Polsko se v budoucnu rozpadne, když přijde o Slezsko, kde již dnes působí Hnutí slezské autonomie, což je skrytá německá opce, o Pomoří, ale také o východní území, které může anektovat Ukrajina.

Publikováno se souhlasem vydavatele 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

Navrácení Ukrajinců

Proč by měli Ukrajinci, kteří už na Ukrajině nežijí třeba 20 let jít nyní za Ukrajinu bojovat? Nebo i ti, co jít bojovat nechtějí z jakýchkoliv důvodů, proč je nutit? Navíc nechápu to, že nejdřív jste vehementně podporovali přijetí uprchlíků z Ukrajiny a teď je zas tlačíte k návratu. Zamýšlel jste s...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: „Starost o globální zdraví“ naštěstí zamítnuta. Ovšem bez nás, jako obvykle!

15:49 Ivo Strejček: „Starost o globální zdraví“ naštěstí zamítnuta. Ovšem bez nás, jako obvykle!

Denní glosa Ivo Strejčka