Stanislav Křeček: Dezinformace

23.04.2022 16:31 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke svobodě projevu a dezinformacím.

Stanislav Křeček: Dezinformace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Křeček

Měli bychom si dát pozor na to, aby nedošlo k tomu, že „zákaz dezinformací“ nám bude poškozovat společnost více než ty samotné dezinformace. 

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42651 lidí
Průzkumy veřejného mínění ukazují, že většina společnosti stojí na straně agresorem napadené Ukrajiny, že většina lidí schvaluje pomoc válečným uprchlíkům a nezdá se tedy, že by společnost byla významněji infikována nějakými dezinformačními kampaněmi. Pokud by však větší část společnosti nabyla dojmu, že těch „zákazů“ je přespříliš, nebo že jsou, jak řekl předseda vlády „na hraně“, nebo že směřují i někam jinam než k ochraně veřejného pořádku byla by situace jiná. Zpochybnění ústavní svobody projevu a svobodného vyjadřování názorů by právní vědomí společnosti mohlo více poškodit než tzv. desinformace, které ve své naprosté většině nejsou nic jiného než dojmy nepoučitelných hlupáků. V době kovidové i dnes….Braňme demokracii před těmi, kteří schvalují násilí, agresi, nebo zlo, buďme zodpovědnými občany, ale vyhlašování „ceny Karla Čurdy“ za nejlepší udání bych se dožil nerad…

A pozor bychom si měli dát i na ony příslovečné „dvojí metry“. Tvrzení jakési učitelky že „v Kyjevě se nic neděje“ je prý předmětem trestního oznámení, ale zatím je jen málo ve veřejném prostoru respektována skutečnost, že stále ještě u nás je za trestný čin podle § 355 trest. zákona považováno když někdo „veřejně hanobí některý národ, jeho jazyk, některou rasu nebo etnickou skupinu, nebo skupinu osob pro jejich skutečnou nebo domnělou rasu, příslušnost k etnické skupině, národnost, politické přesvědčení…“ s tím, že přísněji bude potrestán ten kdo tak činí „nejméně se dvěma osobami“, nebo „tiskem, filmem, rozhlasem, televizí, veřejně přístupnou počítačovou sítí nebo jiným obdobně účinným způsobem“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…