Stanislav Zapletal: Absurdistán

22.05.2021 17:58 | Komentář

Včera večer, když jsem otevřel CNN a uviděl paní Volfovou se dvěma pozvanými hosty, panem Pilným a panem Kovandou - nechal jsem televizi běžet. Těšil jsem se s čím oba známí neutuchající diskutéři přijdou.

Stanislav Zapletal: Absurdistán
Foto: Repro CNN Prima
Popisek: Logo kanálu CNN Prima News

Volfová navedla v těchto dnech oblíbené téma: k čemu že bude volební období a čeho se můžeme dočkat.

Anketa

Má ministr Arenberger skončit?

69%
18%
hlasovalo: 10272 lidí

Učiním odbočku a vzpomenu, že se dříve často citovalo zvolání: "Teče do lodi! Všichni k pumpám!".

Zejména pan Pilný, specialista na strašení, nezklamal. Uvedl co by se mělo v pokovidové situaci všechno udělat, aby se postupně mírnil státní dluh, ale hned také uvedl, že nejméně půl roku se nestane nic, protože bude předvolební, volební a povolební období, které bude trvat alespoň půl roku. A že se vůbec nedá říct, s čím přijde nová vláda. Protože ta současná s žádnými nepopulárními kroky, které ale budou nutné, ve volebním období nepřijde. Jako že se žádné nepopulární kroky neobjeví ani ve volebních programech ostatních politických stran.

Vrátíme-li se na loď, můžeme tuto situaci popsat třeba tak, že po výkřiku "Teče do lodi, všichni k pumpám!" se ozve zavolání "K pumpám ne, musíme nejdřív zvolit nového kapitána! Bude to trvat půl roku!".

Učiníme-li jakýsi závěr, pak můžeme nabídnout takový, že v naši velmi zvláštní demokracii neni důležité co se státním dluhem, ale že jsou důležitější volby, když ovšem se ve volebním období vůbec nedovíme, co se bude dít po nich.

Myslím, že jsem jako občan oprávněn uvést, že v předchozí větě je nejdůležitější sousloví "zvláštní demokracie". Neboť tento náš způsob demokracie se zdá být nejen podivným, ale dokonce sebevražedným. Vede k závěrům, že současná naše demokracie je, jakmile se objeví potíže, bezvýchodná.
A když vzpomenu Rychetského, který se vytahoval nedávno před Witowskou, mohu citovat jeho sebeklam: "A my to kontrolujeme!".

Těmito několika slovy jsem naznačil, že se chováme jako pejsek, který kouše do nastavené hole. Chování našich politických stran je  v krizových situacích divné, leč zakopaný pes je jinde: v naší Ústavě a  ve volebním a vládním systému. Jakoby naše zabydlená demokracie nebyla na období krizí.

Vrátím-li se k paní Volfové nezbývá než uvést, že setkání s panem Pilným a panem Kovandou nebylo k ničemu. Jen se tlachalo. Diskuse měla přece vypadat úplně jinak: oba hovorní pozvaní měli uvést, že je třeba učinit to a to, což ovšem v našich podmínkách není akceptovatelné a že tedy je třeba podniknout razantní kroky, k nimž se musí rozhodnout státní funkcionář vybavený dostatečnými pravomocemi, když se mu ale nebudou plést pod nohy ani soudy, ani mudrující poslanci, ani mudrující senátoři, ani mudrující novináři a kdejací "specialisté", všichni podle jejich osobního názoru nesmírně chytří, avšak - bez odpovědnosti. Když se ovšem přijde rychle na to, že ani současní státní funkcionáři nemají svou odpovědnost v Ústavě definovanou. Moc soudní (tedy také dámy a pánové od Rychetského) už vůbec ne.

Chybuji, když uvedu, že náš stát má špatné noty?

Takže milí spoluobčané: nadávejme na vládu, které hází klacky pod nohy kde kdo, včetně soudů, kousejme do nastavené hole. Budou volby a změní se Parlament a možná i vláda. Na trapné situaci se nezmění nic. Ta příští vláda také nebude moci být dostatečně rozhodná. Nebude mít k tomu dostatečné pravomoci. A tak jako tak už bude stejně myslet na další volby.

A tak jsem to i v tomto článku dovedl - k Absurdistánu.

Bát se ale ničeho nemusíme, protože Rychetský a jeho girls a boys to kontrolují. Díra ve státním rozpočtu se ale zatím řešit nebude. Budou volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.