Stanislav Zapletal: Premiére, nenechejte se zdržovat hloupými novináři!

15.03.2020 12:32

To tedy včera při tiskové konferenci předsedy vlády, ministra vnitra a ministra průmyslu a dopravy - to tedy zase bylo!

Stanislav Zapletal: Premiére, nenechejte se zdržovat hloupými novináři!
Foto: hns
Popisek: Koronavirus v České republice, ilustrační koláž

Otázky odpovídaly úrovni novinářů. Tedy - byly vesměs mizerné.

Přít se s hloupým nemá smysl. Ale musí se trpělivě vysvětlovat s nadějí, že se aspoň některá dobrá slova ujmou.

Tak především.

Už se jen málokdo odváží říci, že by nebyla veřejnost dostatečně informována. Zejména pokud jde o záležitosti spojené s pandemií. Na obrazovce České televize neustále běží telefonické adresy těch míst, na něž se může občan obrátit s jakýmkoli rozumným dotazem. Vůbec není třeba, aby se obracel na novináře, kteří jeho dotaz jednak pomotají a jednak si ho ponechají jako zhnilou bramboru pro tiskovku se zástupci vlády. Pokud některý z občanů soudí, že je mu třeba vzít vzorek z jeho úst stačí si dokonce sednout do auta, dostavit se na příslušné místo a nechat si mluvidla vytřít. Obracet se na novináře nemá smysl: ústa mu nevytřou, ale jeho nářek nafouknou a nechají si ho až na tiskovou konferenci se zástupci vlády, kde ho zneužijí.
Ukazuje se ovšem pro novináře hrůzná věc. Vlastně je nikdo na nic nemusí potřebovat. Státní stroj se rozběhl na dříve nevídané obrátky, lékaři se chovají přímo vzorně a jsou příkladem, jak je třeba táhnout za jeden provaz. Pravidla mají výjimky, třeba pana Kubku, předsedu lékařské společnosti, jehož názory se značně liší i od jinak velmi kritického šéfa společnosti zubařské a jsou snad chvílemi až nenávistné.

Dokonce ani "opozice" není potřeba. Tirády třeba pana Rakušana, který by měl raději udělat radost ministrovi školství a při nedostatku učitelů se vrátit ke své profesi - jsou směšné.

Všeobecně se uznává, že vláda dělá co může

A tak se ukazuje, že máme něco shnilého ve státě dánském. Stát má dostatek nezávislých kontrolních mechanizmů, novinářských pobíhačů není v krizové situaci třeba, jen zdržují. Spíše se podobají rakovině společnosti, jejíž činnost je vyvíjena hlavně k udržování jí samé. Bylo by třeba se obrátit k ústavě a podívat se na to v jakém postavení naši novináři vlastně ústavně jsou. Pokud jde o mě jsem zajisté letitý, ale novináře jsem v životě na nic nepotřeboval. Když jsem byl ve vyšší funkci spíše jsem koukal, jak je držet od naší práce co nejdál. Aby nezdržovali.

Proto si dovoluji tvrdit, že ti, co neustále opakují, že by to bez práce mizerných novinářů nešlo, jsou oni novináři sami.

Což vůbec neznamená, že, chválabohu, znám pár novinářů, kterých si vážím. Ti ovšem se na tiskových konferencích spíše  nevyskytují.

Premiére - nedávejte příležitost zbytečným! V nastálém těžkém čase Vy a lidé z Vašeho týmu nás informujete dobře. Kdo chce tak slyší, a kdo chce, tak vidí. Novináři na tiskových konferencích jsou jen zbytečným mezičlánkem, který zdržuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla