Štěpán Křeček: Bez dovozu bychom stáli fronty na maso jako za minulého režimu

01.02.2021 12:52

„Česká republika není soběstačná ve výrobě masa. Bez dovozu ze zahraničí by tuzemské masny vypadaly jako před rokem 1989. Na maso bychom stáli dlouhé fronty a museli bychom omezit jeho konzumaci,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Bez dovozu bychom stáli fronty na maso jako za minulého režimu
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Produkce vepřového masa dosáhla v loňském roce na úroveň 211 436 tun, což představuje meziroční nárůst o 0,9 procenta. Tohoto výsledku bylo dosaženo i přes nižší počet poražených prasat, která však byla v průměru těžší. Vzhledem ke stravovacím návykům v naší zemi není česká produkce vepřového masa dostatečná. Z tohoto důvodu muselo být dovezeno 267 466 tun vepřového masa, které pocházelo hlavně z Německa, Španělska, Polska a Belgie.

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí

„Češi konzumují nejvíce vepřové maso. Na oblibě roste drůbeží maso, které je cenově dostupné. Naopak hovězího masa konzumujeme málo kvůli jeho vysoké ceně,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Po vepřovém mase bylo druhým nejoblíbenějším drůbeží maso. Jeho produkce v loňském roce vzrostla o 1,6 procenta na 170 725 tun. Česká republika však není soběstačná ani v produkci drůbežího masa a museli jsme ho proto dovést 112 499 tun. Více než polovina dovezeného drůbežího masa pocházela z Polska.

V loňském roce klesla produkce hovězího masa na 72 518 tun, což představuje meziroční pokles o 0,5 procenta. Ani česká produkce hovězího masa nestačí potřebám tuzemského trhu, proto bylo dovezeno hovězí maso o hmotnosti 37 232 tun. Hovězí maso jsme nejčastěji dováželi z Polska, Nizozemska a Německa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …