Štěpán Křeček: ČNB provádí jestřábí politiku. Úrokové sazby rostou

26.09.2018 18:12

„Rostoucí úrokové sazby společně s omezením hypotečních úvěrů výrazně sníží poptávku po nákupu nemovitostí. Růst cen nemovitostí se začne zpomalovat a České národní bance se podaří stabilizovat přehřívající se realitní trh,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: ČNB provádí jestřábí politiku. Úrokové sazby rostou
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

„Vyšší úrokové sazby budou motivovat domácnosti ke spoření. Firmám se zas zdraží financování skrze úvěry. V konečném důsledku lze proto odhadovat, že se sníží růst české ekonomiky a hospodářství se postupně začne připravovat na příchod krize,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Bankovní rada České národní banky dnes rozhodla, že se zvýší základní úroková sazba o 25 bazických bodů na 1,5 procenta. Rovněž bylo rozhodnuto o zvýšení diskontní sazby, která představuje dolní mez pro pohyb krátkodobých úrokových sazeb na peněžním trhu, na hodnotu 0,5 procenta. Navýšena byla i lombardní sazba, za kterou si půjčují obchodní banky u centrální banky proti zástavě cenných papírů, na hodnotu 2,5 procenta.

Růst úrokových sazeb by měl vrátit inflaci zpět na cílovou hodnotu ve výši 2,0 procenta. Aktuální míra inflace je přitom vyšší kvůli rychlému růstu mezd a relativně slabé koruně. Růst úrokových sazeb by měl vést ke zklidnění na pracovním trhu, protože se firmám zdraží financování, což sníží poptávku po nových zaměstnancích. Rovněž se sníží poptávka po nákupu nemovitostí, což zklidní situaci na realitním trhu, kde docházelo k vysokému růstu cen.

Rostoucí úrokové sazby budou prodražovat financování státu, který v době nízkých úrokových sazeb nevydal dostatek dlouhodobých dluhopisů. Rostoucí úroky budou motivovat lidi k omezení spotřeby, což bude mít negativní dopad na vývoj hrubého domácího produktu. Obecně lze říci, že na vyšších úrokových sazbách budou profitovat věřitelé, ale dlužníci na ně budou doplácet.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …