Štěpán Křeček: Cenové hladiny v České republice a eurozóně se vyrovnávají

05.01.2018 14:41

„Inflace v eurozóně roste pomaleji než v České republice. Postupně dochází ke sbližování cenových úrovní v Česku a západní Evropě,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Cenové hladiny v České republice a eurozóně se vyrovnávají
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Zatímco v prosinci 2016 se inflace eurozóny pohybovala na úrovni 1,1 %, o rok později dosáhla dle aktuálního odhadu úrovně 1,4 %. V minulém roce byla inflace eurozóny nejvyšší v únoru, kdy dosahovala hodnoty 2,0 %. Oproti České republice má eurozóna nižší míru inflace, což umožňuje snižovat rozdíly mezi cenovými hladinami v Česku a zemích západní Evropy. Přesto stále platí, že při cestování na západ musí Češi sáhnout hlouběji do kapsy, protože tamní cenová hladina je výrazně vyšší.

„V eurozóně náklady práce kopírují inflaci. V České republice mzdy rostou výrazně rychleji než inflace, což zvyšuje životní úroveň lidí,“ upozorňuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Míra inflace eurozóny v zásadě kopíruje růst nákladů práce. Nevznikají tak výrazné odchylky mezi odměňováním zaměstnanců a vývojem cen zboží a služeb. V České republice je však situace jiná. Tuzemský trh práce se přehřívá a nedaří se obsadit přes 210 tisíc volných pracovních míst. Kvůli tomu mzdy rostou rychleji než produktivita práce, což vytváří dílčí nerovnováhy v tuzemské ekonomice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka