Štěpán Křeček: Ceny ve stavebnictví dál rostou, v zemědělství výrazně klesají

18.10.2020 11:07

„Na realitním trhu můžeme být svědky zajímavé situace. Ceny domů se zahradami v okolí větších měst zřejmě porostou na ceně, ale hotely a byty určené na krátkodobé pronájmy v centrech měst na ceně zřejmě ztratí. Cenové pohyby jsou vyvolávány nepříjemnými restrikcemi proti koronaviru, častějšími možnostmi práce na home office i absencí zahraničních turistů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Ceny ve stavebnictví dál rostou, v zemědělství výrazně klesají
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V září došlo k meziročnímu růstu cen stavebních prací o 2,8 procenta. Mírně narůstaly i ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví. Na trhu lze rovněž pozorovat pokračující trend růstu cen pozemků. Všechny tyto faktory jdou proti snižování cen nově stavěných nemovitostí.

Anketa

Obáváte se dalšího vývoje situace kolem nemoci COVID-19? (Ptáme se od 15.10.2020)

74%
26%
hlasovalo: 21991 lidí

K meziročnímu poklesu cen o 3,5 procenta došlo u zemědělských výrobců. V rostlinné výrobě ceny klesly o 1,1 procenta. Výrazně zlevňovaly brambory, jejichž cena klesla o 27,1 procenta. Ceny ovoce však vzrostly o 22,5 procenta. V živočišné výrobě byly ceny nižší o 7,2 procenta, přičemž ceny jatečných prasat klesly dokonce o 18,4 procenta.

U průmyslových výrobců došlo k meziročnímu poklesu cen o 0,4 procenta. Jedná se již o šestý meziroční pokles v řadě. K výraznému snížení cen došlo zejména v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek se snížily o 10,6 procenta. Naopak ceny elektřiny vzrostly o 9,0 procenta. Rovněž narůstaly ceny dopravních prostředků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…