Štěpán Křeček: Ceny výrobců předznamenávají další vzestup inflace

15.03.2022 18:08 | Komentář

„Již před vypuknutím války na Ukrajině docházelo k mohutnému nárůstu cen výrobců. Nyní lze očekávat, že se situace ještě více vyhrotí, protože se bude komplikovat situace v dodavatelských řetězcích. K tomu navíc pokračuje energetická krize a vlivem příchodu uprchlíků vzroste poptávka, která umožní obchodníkům dál zdražovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Ceny výrobců předznamenávají další vzestup inflace
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V únoru došlo k meziročnímu růstu cen průmyslových výrobců o 21,3 procenta. Jedná se o nejvyšší hodnotu v novodobé historii České republiky. K tomuto vývoji přispělo zvýšení ceny elektřiny o 57,7 procenta. Ceny chemických látek vzrostly o 47,5 procenta, což bude přes cenu hnojiv tlačit na růst inflace u potravinářských výrobků.

Prudký růst cen byl pozorován u zemědělských výrobců. V únoru došlo k meziročnímu zdražení o 22,9 procenta. V rostlinné výrobě stouply ceny o třetinu. Nejhorší je situace u olejnin, které zdražily o 44,2 procenta. Prudký růst cen o 34,3 procenta zaznamenaly i obiloviny. Vzhledem k válce na Ukrajině lze očekávat, že se ceny v rostlinné výrobě budou dál výrazně navyšovat.

Ceny narůstají i ve stavebnictví. V únoru byl evidován meziroční růst cen stavebních prací o 8,6 procenta. To navíc bylo doprovázeno skokovým zdražením materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví o 20,3 procenta. Vzhledem k rostoucím cenám pozemků, stavebních prací i stavebních materiálů nelze očekávat, že by docházelo k poklesu cen nemovitostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …