Štěpán Křeček: Česká národní banka stabilizovala kurz koruny

10.07.2018 19:26

„Kdyby Česká národní banka nezvýšila úrokové sazby mohla se česká měna dostat až ke kurzu 26,40 CZK/EUR. Růst úrokových sazeb však navýšil zájem investorů o korunu a vedl ke stabilizaci kurzu vůči euru. Koruna je tak v porovnání s ostatními měnami na rozvíjejících se trzích relativně stabilní,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Česká národní banka stabilizovala kurz koruny
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

V průběhu včerejška se kurz české měny vrátil pod úroveň 26,00 CZK/EUR. Dnes dopoledne se kurz pohybuje kolem úrovně 25,90 CZK/EUR a koruna prozatím lehce oslabuje. Česká měna začala oslabovat vůči euru od konce dubna v souvislosti s odchodem investorů z rozvíjejících se trhů. Investoři jsou znepokojeni obchodní válkou mezi Spojenými státy, Čínou a Evropskou unií a začínají se stahovat do bezpečných aktiv. Z pohledu velkých investičních skupin přitom platí, že eurová aktiva jsou bezpečnější než korunová aktiva, u kterých hrozí ztráta v důsledku kurzového rizika.

Česká národní banka správně vyhodnotila aktuální situaci na trzích a přistoupila ke zvýšení úrokových sazeb. Tento krok odlišil korunu od dalších měn na rozvíjejících se trzích a pomohl ke stabilizaci kurzu. Zvýšením úrokových sazeb centrální banka rovněž reagovala na rostoucí inflaci. Již zítra bude zveřejněna červnová inflace, která by mohla meziročně vzrůst o 2,5 procenta. Díky rostoucím úrokovým sazbám lze však očekávat, že v následujících měsících bude docházet ke stabilizaci inflace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…