Štěpán Křeček: Čínský průmysl vykazuje nejvyšší propad zisků od roku 2011

28.03.2019 9:45

Čínské průmyslové podniky vykázaly nejvyšší propad zisků od konce roku 2011, kdy se začaly vést relevantní statistiky. Za leden a únor letošního roku došlo k meziročnímu poklesu zisků o 14,0 procenta na 105,5 miliardy dolarů. Významné problémy přitom hlásí více průmyslových odvětví. Nejvážnější je situace v automobilovém, zpracovatelském, ocelářském a chemickém průmyslu.

Štěpán Křeček: Čínský průmysl vykazuje nejvyšší propad zisků od roku 2011
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Výrobní produkce se v prvních dvou měsících letošního roku propadla na své minimum za posledních 17 let. Jasně se ukazují dopady obchodních válek, které utlumují čínský vývoz a tím i poptávku po výrobní produkci. Číně by výrazně pomohlo ukončení obchodních sporů se Spojenými státy. Čínská ekonomika je však natolik zesláblá, že ani brzké ukončení obchodních válek by zřejmě nevedlo ke skokovému růstu ekonomiky. Čína totiž trpí řadou dalších problémů, které jsou způsobeny vysokým zadlužením.

„Čína je silně zadlužená. Celkový dluh státu, domácností a firem je odhadován na trojnásobek hrubého domácího produktu. S takto vysokým zadlužením je obtížné stimulovat chřadnoucí ekonomiku, která se potýká s masivním útlumem výrobní produkce,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Přestože se Čína začíná topit v dluzích, čínská vláda oznámila, že se bude snažit stimulovat ekonomiku rozsáhlými daňovými škrty. Dojít by mělo ke snížení daně z přidané hodnoty, což má pomoci navýšit ziskové marže v průmyslu. Nová daňová opatření by sice mohla pomoci čínské ekonomice, nelze však očekávat, že se tak stane okamžitě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…