Štěpán Křeček: Cizinci vyhledávají Prahu. Češi zas Jihomoravský a Jihočeský kraj

10.11.2022 12:41 | Komentář

„Počet hostů od začátku letošního roku do konce třetího čtvrtletí dosáhl celkové úrovně 15 128 678 lidí. Oproti stejnému období předchozího roku se celkový počet hostů navýšil o 80,7 procenta. Je tak zřejmé, že cestovní ruch po pandemii výrazně ožil a opět se stává významnou součástí naší ekonomiky,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Cizinci vyhledávají Prahu. Češi zas Jihomoravský a Jihočeský kraj
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Podle Českého statistického úřadu dosáhl počet hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních jen ve třetím čtvrtletí 2022 úrovně 7 289 518 lidí. To znamená, že meziročně došlo k růstu počtu hostů o 11,1 procenta za toto období. Zhruba třetina hostů pocházela ze zahraničí. Jejich počet meziročně vzrostl o 99,4 procenta, čímž se Česká republika vrátila mezi vyhledávané destinace.

Praha se stala jediným místem v České republice, kde počet hostů ze zahraničí převýšil počet hostů z tuzemska. Ve třetím čtvrtletí 2022 Prahu navštívilo 1 447 067 cizinců. Všechna ostatní místa v České republice navštívilo dohromady pouze 1 064 293 cizinců. Z toho je evidentní, že naše metropole je jednoznačně nejvyhledávanějším místem zahraničních hostů. Naopak hosté z České republiky Prahu příliš nevyhledávají a ve třetím čtvrtletí 2022 nejvíce navštěvovali Jihomoravský a Jihočeský kraj.

Ve třetím čtvrtletí 2022 pocházelo nejvíce zahraničních hostů z Německa. S výrazným odstupem na druhém a třetím místě skončili hosté ze Slovenska a z Polska. Pomyslnou bramborovou medaili získali hosté ze Spojených států. Drtivá většina zahraničních hostů pocházela z evropských zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…