Štěpán Křeček: Hurikán Florence zvýšil cenu ropy

14.09.2018 7:33

Ceny pohonných hmot v uplynulém týdnu mírně rostly. Benzín se prodává za nejvyšší cenu od prosince 2014. Nafta již překonala cenovou úroveň z července letošního roku a také se prodává za nejvyšší cenu od konce roku 2014. V příštím týdnu ceny pohonných hmot mohou dál růst kvůli prudkému zdražování ropy na světových trzích. Cena ropy Brent začala atakovat hranici 80 dolarů za barel, které naposledy dosahovala v květnu letošního roku.

Štěpán Křeček: Hurikán Florence zvýšil cenu ropy
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Českým řidičům mírně pomáhá posilování koruny vůči dolaru, které zlevňuje dovoz ropy a pohonných hmot. Velmi mírné posilování koruny však nevyváží prudký nárůst v ceně ropy, takže čerpací stanice budou udržovat vysokou cenovou hladinu pohonných hmot i v dalších týdnech.

Prudký nárůst v ceně ropy je zapříčiněn hurikánem Florence, který je jedním z nejmasivnějších za poslední dvě dekády. Přestože prezident Donald Trump tvrdí, že jsou Spojené státy na hurikán připraveny, trhy se možných následků živelné katastrofy obávají, což tlačí na růst ceny ropy. V případě, že hurikán Florence omezí dodávky ropy, je možné, že se cena ropy vyšplhá na maximum letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…