Štěpán Křeček: Inflace vystoupala na 18 procent

12.10.2022 12:41 | Komentář

„Poté, co se inflace začala zadýchávat, chytla druhý dech a opět zvýšila své tempo. Růst cen se projevuje hlavně na nezbytných položkách spotřebního koše, což bude zhoršovat finanční situaci v rodinách. Do vážných problémů se mohou dostávat hlavně sociálně nejslabší,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Inflace vystoupala na 18 procent
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v září na úroveň 18,0 procenta. Tempo růstu cen tak přestalo klesat a opět se zvýšilo. 

Anketa

Jste ještě schopni zajistit si dostatek kvalitního jídla?

16%
hlasovalo: 16316 lidí
Jedná se o negativní zprávu, která nám naznačuje, že problém vysoké inflace nás může trápit déle, než bychom si přáli. Lidé by se měli připravit na to, že nadále bude klesat kupní síla jejich úspor. Zvláště sociálně nejslabší část společnosti se může dostávat do finančních problémů.

Mezi nejrychleji zdražující položky spotřebního koše patří elektřina. Ta zaznamenala meziroční růst ceny o 37,8 procenta. Ještě větší cenový skok byl zaznamenán u zemního plynu, který zdražil o 85,9 procenta. Připlatí si i lidí používající tuhá paliva, kterým se zvýšily ceny o 55,8 procenta.

Lidé neušetří ani na potravinách. Zvláště pečení vánočního cukroví se letos opravdu prodraží. To dokládá růst ceny mouky o 61,0 procenta, másla o 50,5 procenta, mléka o 50,1 procenta a cukru o 33,8 procenta. Přesto lze očekávat, že si lidé budou častěji připravovat jídlo doma, protože ceny stravovacích služeb se zvýšily o 26,0 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla