Štěpán Křeček: Letošní akciové zisky jsou impozantní. Euforii však může zastavit výsledková sezóna

12.04.2019 19:26

„Pro nejbližší vývoj na trzích bude klíčový průběh právě začínající výsledkové sezóny ve Spojených státech. Investoři se rovněž musí připravit na tvrdší rétoriku prezidenta Donalda Trumpa, která se začne proměňovat s blížícími se volbami nejmocnější hlavy státu,“ říká Senior Equity Trader BHS Jan Němeček.

Štěpán Křeček: Letošní akciové zisky jsou impozantní. Euforii však může zastavit výsledková sezóna
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Těžko v posledních dnech hledat na trzích nějaké dobré zprávy. Akciové trhy drží nahoře snad jen Americká centrální banka (FED), která je velmi opatrná ohledně své měnové politiky. Lze dokonce předpokládat, že se letos úrokové sazby ve Spojených státech vůbec nebudou měnit. Akciové trhy politiku FEDu kvitují a od začátku roku se dostaly až do nezdravě vysokého zisku.

Mezi neutrální události lze zařadit brexit, který se podle posledních zpráv podařilo odložit. Podle vývoje na trzích už brexit nikoho moc nezajímá a novinky ohledně brexitu s vývojem na burze příliš nehýbou. Dokonce i britská libra reaguje méně, než by se dalo čekat. Výjimku tvoří snad jenom emisní povolenky, jejichž cena se dostala na nejvyšší hodnotu od července 2008, což je přímý důsledek skutečnosti, že Británie i nadále zůstane součástí evropského systému obchodování s emisemi. Ze světové události zvané brexit se tak postupem času stává lokální záležitost.

Proti hrstce dobrých či neutrálních zpráv se začíná šikovat výrazný zástup špatných zpráv. Mezinárodní měnový fond odhaduje, že výkonnost světové ekonomiky bude o něco níže než loni. Za rohem máme výsledkovou sezónu, která bude po dlouhé době plná zvratů. Očekávají se totiž horší čísla než v předchozím kvartále. Americký prezident Donald Trump straší cly na všechny strany a nešetří při tom ani Evropskou unii. Evropská centrální banka (ECB) si přitom není jistá v kramflecích a začínají ji zneklidňovat nová ekonomická data, která rozhodně nejsou zalita sluncem. Dokonce se již ozývají hlasy, že by ECB měla začít ve velkém skupovat akcie.

Z pohledu technické analýzy vypadá situace na amerických akciových indexech velice zajímavě. Od rychlé a poměrně významné korekce z prosince loňského roku indexy odstartovaly rally a předvádí rostoucí trend jako z učebnice. Index S&P 500 se sice nepatrně zasekl u rezistence těsně nad 200denním klouzavým průměrem, kterou se v minulosti nepodařilo 3krát prorazit. Hranice odporu však nakonec nevydržela a nyní se pohybujeme na hodnotách z října loňského roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…