Štěpán Křeček: Minimální mzda rozděluje Evropskou unii

13.02.2020 14:47

„Minimální mzda v naší zemi je nižší než v Polsku, Litvě a Řecku. Česká republika však patří do skupiny zemí Evropské unie, kde minimální mzda rychle narůstá,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Minimální mzda rozděluje Evropskou unii
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Po odchodu Spojeného království stanovuje minimální mzdu v Evropské unii 21 zemí včetně České republiky. Začátkem roku 2020 zvýšilo minimální mzdu hned 18 zemí Evropské unie. Průměrný růst minimální mzdy v nominálním vyjádření dosáhl úrovně 6,0 procenta. To představuje druhý nejvyšší nárůst za poslední dvě desetiletí. V šesti zemích Evropské unie již minimální mzda přesáhla úroveň 9 eur.

Podle analýzy Institutu ekonomických a sociálních věd (WSI) Nadace Hanse Böcklera byl nejprudší nárůst minimální mzdy zaznamenán v zemích střední a východní Evropy. Například v Polsku vzrostla minimální mzda o 15,6 procenta. Naopak v zemích západní a jižní Evropy minimální mzda narůstala pomaleji. Některé země se však z tohoto základního členění vymykají. Například španělská minimální mzda vzrostla na začátku roku 2019 o 22 procent. O rok později se zvýšila o dalších 5,6 procenta.

Nejvyšší minimální mzdu v Evropské unii mají v Lucembursku, kde dosahuje úrovně 12,38 eura. Přes 9 eur dosahuje minimální mzda ještě ve Francii, Nizozemsku, Irsku, Belgii a Německu. Zbývající země Evropské unie mají minimální mzdu nastavenou pod úroveň 6 eur. Česká republika je unijní zemí se sedmou nejnižší minimální mzdou na úrovni 3,40 eura. Nejnižší minimální mzdu v Evropské unii má Bulharsko na úrovni 1,87 eura.

Mimo Evropskou unii mají vysokou minimální mzdu v Austrálii na úrovni 12,10 eura a na Novém Zélandu, kde dosahuje 10,41 eura. Naopak velmi nízké minimální mzdy pod úrovní 2 eura mají v Rusku, na Ukrajině, v Brazílii, v Argentině či Albánii.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …