Štěpán Křeček: Pádivá inflace výrazně ovlivní tržby obchodníků

05.04.2022 11:38 | Komentář

„Lidé, kteří budou nakupovat stále stejné produkty, budou platit stále více peněz. To zajistí nominální růst tržeb obchodníků. Otázkou však zůstává, jestli vzhledem k vysoké inflaci budou narůstat i reálné tržby obchodníků. Zatím se tak děje kvůli nízké srovnávací základně z loňského roku,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Pádivá inflace výrazně ovlivní tržby obchodníků
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V únoru došlo k reálnému meziročnímu zvýšení maloobchodních tržeb o 4,6 procenta. Za příznivými výsledky musíme vidět nízkou srovnávací základnu z loňského roku, kdy byla ekonomika svázána do pandemické svěrací kazajky. Je proto vhodné se podívat na čísla u prodeje potravin, které šlo v loňském roce nakupovat jen s minimálními omezeními. Tržby za potraviny však bohužel vykázaly meziroční pokles o 3,8 procenta.

K růstu nominálních tržeb bude v letošním roce přispívat vysoká inflace. Lidé, kteří budou nakupovat stále stejné produkty, za ně budou platit stále více peněz. Inflace je natolik vysoká, že nominální tržby mohou narůstat, i když lidé mírně omezí svou spotřebu. Problém může nastat u vývoje reálných tržeb, které mohou v některých měsících klesat. Klíčový proto bude ukazatel růstu příjmů domácností, který může lidem vysokou inflaci do značné míry kompenzovat.

Nízká srovnávací základna z loňského roku vedla k některým pozoruhodným výsledkům. Například tržby za prodej oděvů a obuvi vzrostly o astronomických 119,3 procenta. Tržby za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci se zvýšily o 34,6 procenta a tržby za výrobky pro domácnost narostly o 17,3 procenta. Bohužel však tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziročně klesly o 1,0 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…