Štěpán Křeček: Pandemická pomoc byla vyplácena mrtvým lidem

27.06.2020 7:35

Rozdělování peněz v rámci pandemické pomoci budí emoce po celém světě. V některých zemích si lidé stěžují na zdlouhavé a byrokratické procesy, které rozdělování peněz doprovázejí. V jiných zemích je zas kritizována nedostatečná kontrola a zneužívání vyplácené pomoci.

Štěpán Křeček: Pandemická pomoc byla vyplácena mrtvým lidem
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Zatímco v České republice se finanční prostředky na řešení důsledků pandemie vyplácí pomalu a byrokraticky náročným způsobem, ve Spojených státech řeší úplně odlišný problém. Americká státní pokladna v rámci řešení koronavirové krize vyplatila více než 1,4 miliardy dolarů mrtvým lidem.

Ministerstvo financí Spojených států, které mělo na starost zasílání finančních prostředků americkým rodinám, nekontrolovalo záznamy o úmrtích. V důsledku tohoto pochybení byly zasílány peníze i mrtvým lidem. Celkem již bylo vyplaceno 160 milionů přímých plateb v hodnotě 269 miliard dolarů.

Inspektoři, kteří kontrolují rozdělování vládní pomoci ve Spojených státech, dále sdělili, že pravděpodobně docházelo ke schvalování podvodných žádostí o úvěry. Tyto žádosti byly ve snaze o rychlou pomoc schvalovány ve vysokých počtech. Kontrolní mechanismy přitom byly jen velice slabé, takže téměř jistě docházelo k pochybením.

Kongres ve Spojených státech schválil pandemické výdaje ve výši přibližně 2,6 bilionu dolarů. To představuje zhruba 14 procent amerického hrubého domácího produktu. Přibližně 11 procent pandemické pomoci bylo určeno na přímé platby ve výši až 1 200 dolarů pro jednotlivce s nízkými výdělky.

Ing. Štěpán Křeček, MBA
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …