Štěpán Křeček: Podnikatelé věří české ekonomice

25.06.2018 13:17

„Důvěra podnikatelů v českou ekonomiku roste. Největším rizikem pro tuzemské hospodářství je rozšíření obchodních válek na automobilový průmysl. V takovém případě hrozí snížení hospodářského růstu o desetiny procenta hrubého domácího produktu,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Podnikatelé věří české ekonomice
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Podle červnového konjunkturálního průzkumu se zvýšila celková důvěra v českou ekonomiku. V odvětví průmyslu se indikátor důvěry meziměsíčně zvýšil o 1,8 bodu na hodnotu 96,8. Čeští průmyslníci očekávají, že se v příštích třech měsících zvýší tempo růstu výrobní činnosti. Podobná je situace ve stavebnictví, kde se důvěra podnikatelů v českou ekonomiku zvýšila o 0,5 bodu na hodnotu 97,1. Hodnocení poptávky po stavebních pracích se však téměř nezměnilo. V odvětví služeb důvěra podnikatelů taktéž roste a meziměsíčně se zvýšila o 0,7 bodu na hodnotu 97,9. Oproti tomu důvěra v odvětví obchodu se mírně snížila o 0,2 bodu na hodnotu 97,9.

Vyšší důvěra v českou ekonomiku odpovídá předstihovým ukazatelům PMI, které byly minulý týden zveřejněny v eurozóně. Rizikem pro naši ekonomiku mohou být horší data, která zveřejnilo Německo. Jako dlouhodobější problém lze vyhodnotit obchodní války, které v krajním případě mohou zasáhnout i automobilový průmysl. V takovém případě, by česká ekonomika zaznamenala nižší tempo hospodářského růstu o několik desetin procenta hrubého domácího produktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…