Štěpán Křeček: Rakousko se postavilo proti regulaci hotovosti, kterou plánuje EU

16.07.2021 16:14 | Komentář

„Hotovostní transakce se zřejmě budou postupně omezovat. To by však nemělo vyústit k jejich úplnému zrušení. Hotovost hraje v ekonomice důležitou roli a slouží jako obrana proti hluboce záporným úrokovým sazbám na bankovních účtech,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Rakousko se postavilo proti regulaci hotovosti, kterou plánuje EU
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V rámci boje proti praní špinavých peněz a financování terorismu se na půdě Evropské unie již delší dobu hovoří o nutnosti stanovit maximální limit pro hotovostní transakce ve všech členských státech.

Anketa

Souhlasíte, aby se pokuty za opakované přestupky odečítaly ze sociálních dávek?

97%
1%
hlasovalo: 18015 lidí

Ten již v současné době existuje v 18 z 27 zemí Evropské unie. Nejnižší limit na úrovni 500 eur platí v Řecku a nejvyšší na úrovni 15 000 eur je zaveden v Chorvatsku. Devět unijních států však žádné limity nemá stanovené.

Při úvahách nad jednotným limitem pro hotovostní transakce v Evropské unii je zmiňována částka 10 000 eur. To shodou okolností odpovídá limitu, který je platný v České republice. Pro naši zemi by se tedy nic nezměnilo, ale pro jiné země Evropské unie by to mohl být zásadní průlom směrem k bezhotovostní ekonomice. Začínají se proto ozývat odmítavé hlasy.

Nejsilnější odpor projevilo Rakousko, když tamní ministr financí Gernot Blümel prohlásil, že odmítá stanovení maximální výše pro hotovostní transakce, protože by tím de facto docházelo ke kriminalizaci hotovosti. Dále dodal, že hotovost dává lidem pocit bezpečí, nezávislosti a svobody, kterou Rakousko chce zachovat pro své obyvatelstvo.

Rakouský postoj je však v rozporu s odbornými stanovisky Evropské komise. Podle nich hotovost výrazně usnadňuje praní špinavých peněz, a dokonce je v pozici první volby, ke které se uchylují zločinci při provádění nekalých transakcí. Naopak spotřebitelé využívají hotovost méně než v minulosti a je u nich jasně patrná rostoucí obliba bezhotovostních plateb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …