Štěpán Křeček: Růst cen posedmé za sebou zpomalil

11.03.2021 11:10

„Banky a další společnosti z finančního sektoru zdražují své služby v průměru o 6,8 procenta. Snaží se napravit špatné výsledky z minulého roku, kdy kvůli pandemii koronaviru došlo k výraznému snížení úrokových sazeb. To mělo fatální dopad na výši jejich zisků,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Růst cen posedmé za sebou zpomalil
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Meziroční míra inflace v únoru letošního roku vzrostla o 2,1 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu méně než v lednu letošního roku. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 2,1 procenta a ceny služeb o 2,3 procenta. Inflace se i přes nízké úrokové sazby v ekonomice již téměř dostala ke svému cíli ve výši 2,0 procenta a je pod kontrolou.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

„Cena ropy Brent se vrátila na úroveň před propuknutím pandemie koronaviru. To pro řidiče znamená, že éra levných pohonných hmot definitivně končí. Na čerpacích stanicích se bude zdražovat a průměrná cena benzinu i nafty se přehoupne přes 30 korun za litr,“ říká Štěpán Křeček.

Vysoké ceny trápí hlavně milovníky neřestí. Hlouběji do kapsy si musí šáhnout kuřáci i konzumenti alkoholu. Kvůli zarvaným hospodám a nízké konzumaci čepovaného piva došlo ke zdražení zlatavého moku o 9,2 procenta. Připlatí si i milovníci vína, které zdražilo o 3,9 procenta.

Nezbytné výdaje domácností z oddílu bydlení zdražují jen mírně. Ceny nájemného z bytu vzrostly pouze o 1,1 procenta. Ceny vodného vykázaly růst o 1,9 procenta a ceny stočného se zvýšily o 2,3 procenta. Za elektřinu lidé při stejné spotřebě zaplatili o 1,8 procenta méně a výrazně ušetřili i za zemní plyn, který zlevnil o 4,7 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…