Štěpán Křeček: Růst úrokových sazeb je světový trend. Ovlivní to cenu akcií i kurzy měn

22.02.2018 18:46

„Éra levných peněz pomalu končí a novým světovým trendem je zpřísňování měnové politiky. Tato proměna bude mít výrazný dopad na kapitálové trhy i životy lidí. Na situaci vydělají věřitelé, naopak dlužníci se budou mít hůř,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Růst úrokových sazeb je světový trend. Ovlivní to cenu akcií i kurzy měn
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Ze zápisu z jednání Americké centrální banky je zřejmé, že bankéři jsou nakloněni k rychlejšímu zvyšování úrokových sazeb, než z jakým bylo doposud počítáno. Nyní úroková křivka téměř plně očekává 3 zvednutí sazeb o čtvrt procentního bodu. FED se však obává přehřívání ekonomiky vlivem fiskálního stimulu způsobeného daňovou reformou.

Zpřísňování měnové politiky se stává celosvětovým trendem. Úrokové sazby se zvyšují nejen v USA, ale i v Kanadě či Spojeném království. Zpřísňovat svou monetární politiku se chystá i Evropská unie, která bude ukončovat kvantitativní uvolňování. Pomalu tak končí éra levných peněz, která započala s příchodem světové ekonomické krize v roce 2007.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …