Štěpán Křeček: Státní zásahy zkreslují data o inflaci

13.12.2022 13:29 | Komentář

„Lidé, kteří žijí z výplaty do výplaty, se kvůli prudkému růstu cen dostávají do obtížně řešitelných situací. Někteří si začínají půjčovat na svou běžnou spotřebu, což povede k nasekání nesplatitelných dluhů. Hrozí, že se zvýší počet lidí v exekucích,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Státní zásahy zkreslují data o inflaci
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Z meziročního pohledu dosáhla míra inflace v listopadu na úroveň 16,2 procenta. Inflaci výrazně ovlivňují státní zásahy. Zatímco zavedení úsporného tarifu a odpuštění poplatku za podporované zdroje energie pomáhají krotit inflaci, odpuštění DPH u elektřiny a zemního plynu ze závěru loňského roku vede ke snížení srovnávací základny, což inflaci navyšuje.

Z meziročního pohledu se ceny elektřiny vlivem státních zásahů snížily o 23,4 procenta. Oproti tomu ceny zemního plynu zrychlily růst na 139,0 procenta. Ceny potravin meziročně vzrostly o 27,1 procenta, přičemž mouka zdražila o 48,3 procenta, mléko o 52,5 procenta, vejce o 71,9 procenta a cukr o 109,3 procenta.

Vysoký růst cen znehodnocuje úspory a zároveň snižuje reálné příjmy obyvatelstva. To vede k prudkému poklesu životní úrovně. Lidé na nastalou situaci reagují snižováním spotřeby, což by mělo pomoci krotit nové inflační tlaky. V příštím roce lze očekávat výrazné zlepšení situace, kdy ceny budou zmírňovat svůj růst. Lidé však nemohou počítat s tím, že by se ceny u většiny položek spotřebního koše vracely na své původní úrovně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…