Štěpán Křeček: Stavebnictví těží z vysokých cen na realitním trhu

12.03.2022 7:37 | Komentář

„Nákup pozemku a následná stavba rodinného domu vychází levněji než nákup dokončené nemovitosti obdobných parametrů na realitním trhu. To může udržovat vysokou poptávku ve stavebnictví i v době zdražování stavebních materiálů, lidské práce a hypotečních úvěrů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Stavebnictví těží z vysokých cen na realitním trhu
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Stavební produkce v lednu zaznamenala meziroční růst o 6,4 procenta. Produkce v pozemním stavitelství se zvýšila o 6,1 procenta a produkce inženýrského stavitelství vzrostla dokonce o 7,7 procenta. Stavebnictví však stále trpí nedostatkem pracovních sil a vzhledem k válce na Ukrajině se mohou komplikovat dodávky stavebních materiálů.

Stavební úřady v lednu vydaly 6 751 stavebních povolení. To bylo o 12,1 procenta více než o rok dříve. Orientační hodnota nově povolených staveb dosáhla úrovně 33,5 miliardy korunu. Vzrostl počet zahájených bytů o 13,1 procenta na 2 954. Zároveň bylo dokončeno 3 556 bytů.

Do obliby se dostávají mobilní domky, které lze zasíťovat na stavebních pozemcích. Mobilní domky vychází výrazně levněji než klasické zděné stavby, přitom poskytují srovnatelný komfort. Sice mají kratší životnost, ale lze v nich bydlet takřka okamžitě po přivezení na pozemek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.