Štěpán Křeček: Stimulační opatření na podporu ekonomiky budou fungovat jen dočasně

19.03.2020 19:02

„Dokud vědci a lékaři nevyvinou metodu, jak účinně bojovat s koronavirem, bude naše hospodářství chřadnout. Ekonomické stimuly dokážou pouze po omezenou dobu zmírňováním negativní důsledky šíření koronaviru,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Stimulační opatření na podporu ekonomiky budou fungovat jen dočasně
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Centrální instituce po celém světě zasahují proti negativním dopadům koronaviru na ekonomiku. Vlády ohlašují rozpočtové stimuly. Centrální banky zas snižují úrokové sazby a snaží se udržovat likviditu na trzích. Tato  opatření pomohou zmírnit následky pandemie. Bohužel však nevyřeší příčinu, která spočívá v rychlém šíření koronaviru.

Dostali jsme se do nevídané situace, kdy řešení ekonomických problémů mají v rukou lékaři a vědci. Ekonomové pouze dokážou po omezený čas zmírňovat negativní projevy koronaviru v hospodářství. Dokud se nám nepodaří výrazně snížit počty nakažených či vyvinout účinný lék proti onemocnění COVID-19, nelze očekávat, že ekonomika opět začne růst.

V případě, že pandemie koronaviru bude trvat příliš dlouho, přestanou být stimulační opatření na podporu ekonomiky účinná. Čas bohužel neúprosně plyne a nejde ho zastavit. Měli bychom proto oslovit nejlepší vědce po celém světě, aby přestali se svými současnými výzkumy a zaměřili se na zkoumání koronaviru. Měli by přitom mít k dispozici neomezené zdroje.

Ukončování výrobních procesů a zavírání firem je globální problém. Každý den vznikají obrovské škody. Naší snahou proto musí být vyvinout účinný lék co nejrychleji. Vědci a lékaři by si proto měli mezi sebou sdílet všechny nové poznatky. Farmaceutické firmy by jim v tom neměly bránit. Zisky z prodejů nového léku by v tomto ohledu měly být podružnou záležitostí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka