Štěpán Křeček: Turecká lira padá do propasti

06.11.2020 17:33

„Společnost Goldman Sachs odhadla, že Turecko v letošním roce utratilo 101 miliard dolarů na podporu své měny. Ani to však turecké měně nepomohlo. Turci přestávají své domácí měně věřit a raději nakupují zahraniční měny a zlato. V těchto aktivech již nashromáždili rekordních 221 miliard dolarů,“ říká hlavní ekonom Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Turecká lira padá do propasti
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Turecký prezident Recep Erdogan řekl, že se jeho země nachází v „ekonomické válce“ proti „ďáblovu trojúhelníku“. Ten se skládá z úrokových sazeb, směnných kurzů a inflace. Nyní to vypadá, že Turecko svou válku prohrává. Inflace v zemi atakuje hranici 12 procent a turecká lira výrazně ztrácí na své hodnotě.

Ještě na začátku letošního roku si Turci mohli vyměnit 6,6 liry za jedno euro. Nyní však již potřebují více než 10 lir. Podobné je to i u směňování lir za dolary. Výrazné oslabení turecké měny vede ke zdražování dovozu do země, což navyšuje inflaci a výrazně zhoršuje životní úroveň Turků.

Proti pádu liry do propasti by mělo být zakročeno růstem úrokových sazeb, nicméně to by komplikovalo obnovu ekonomiky po koronavirové krizi. Takže i třetí vrchol „ďáblova trojúhelníku“ jde proti tureckým zájmům. Navíc tamní centrální banka má do značné míry svázané ruce a není zcela nezávislá na vládě.

Ministr financí Berat Albayrak tvrdí, že problémy turecké měny jsou způsobeny nejistotou ohledně volby amerického prezidenta. Toto vysvětlení je však v rozporu s tím, co vidíme u jiných měn na rozvíjejících se trzích. Ty v posledních dnech proti dolaru spíše posilují.

Za pád liry samozřejmě nemůžeme vinit americké volby. Tureckou měnu ničí domácí politika, která značně intervenuje do ekonomiky. Turecku rovněž škodí spory, které vede s Evropskou unií. Paradoxní přitom je, že Evropská unie je pro Turecko nejdůležitějším exportním trhem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…